Tähtitieteilijät ovat onnistuneet nappaamaan jättiläisplaneetta Jupiterista yhden tarkimmista kuvista koskaan Maan pinnalta käsin. Kuvan terävyys lähentelee avaruusteleskooppien tasoa.

Kuva otettiin aallonpituudeltaan noin 4,7 mikrometrin infrapunavalolla, joten sen ulkoasu ei vastaa tavallisia näkyvän valon kuvia. Infrapuna-alueella kuva paljastaa osalla Jupiterin kaasukehän vyöhykkeistä tietoa syvemmältä kuin mihin näkyvä valo yltää.

Tylsän ruskeina näkyvät paksut pilvikerrokset sen sijaan estivät myös infrapunavalon kulun.

Kuva otettiin 8,1-metrisellä Gemini North -kaukoputkella, joka sijaitsee Mauna Kean laella Havaijilla. Projektia johti Michael Wong Kalifornian yliopistosta (UC Berkeley). Kuva on julkaistu Gemini-observatorion verkkosivuilla toissa viikolla, ja tapauksesta uutisoi muun muassa BBC.

Tämän kuvan kauneus ei ole jäänyt huomaamatta internetin käyttäjiltä, sillä Gemini-observatorion tiedotesivu kertoo, että kyseistä sivua on jaettu Facebookissa ”vaatimattomat” 4,6 miljoonaa kertaa.

Menetelmä: ”tuurikuvaus”

Kyse ei ole kuitenkaan yksittäisestä otoksesta, vaan valokuva on mosaiikki useista valotuksista. Kaiken lisäksi kukin mosaiikin yhdeksästä ruudusta otettiin niin sanotulla onnekkaan kuvaamisen tai ”tuurikuvaamisen” tekniikalla (engl. lucky imaging).

Termi viittaa menetelmään, jolla vähennetään ilmakehän häiritsevää vaikutusta tähtitieteelliseen valokuvaukseen. Maan ilmakehän turbulenssi näet sumentaa avaruuden kohteet pehmeäreunaisiksi läiskiksi, joiden kulmaläpimitta on noin 0,5–5 kaarisekunnin suuruusluokkaa.

Sijainti korkealla vuorella parantaa kuvausolosuhteita, mutta ilmakehä haittaa silti pahasti avaruusteleskopiaan verrattuna.

Onnekas kuvaus ratkaisee ongelman siten, että kaukoputken käyttäjä kirjaimellisesti kokeilee tuuriaan ilmakehän vaikutusten kanssa. Samasta kohteesta otetaan ainakin muutamia kymmeniä perättäisiä kuvia lyhyellä valotusajalla. Niistä kelpuutetaan mukaan vain ”onnekkain” parhaimmisto, tässä tapauksessa 10 prosenttia, joka on tyypillinen lukema.

Tällä tavoin päästään radikaalisti normaalia parempaan tarkkuuteen.

Koska Jupiterin pilvet ovat nopeasti muuttuva kohde, Wongin johtamien tähtitieteilijöiden täytyi toimia nopeasti. Niinpä kaikki kuvat otettiin muutaman minuutin aikana 29. toukokuuta 2019.