Moskovan TsSKA on voittanut jääkiekon KHL:n mestaruuden. Mestaruus ratkesi perjantaina, kun TsSKA voitti Avangard Omskin Maksim Maminin jatkoerämaalilla 3-2. Finaalisarjan TsSKA vei edukseen otteluvoitoin 4-0.

Punaisen armeijan keskusurheiluseura TsSKA on Euroopan legendaarisin jääkiekkoseura. 1970- ja 80-luvuilla se oli todennäköisesti maailman paras jääkiekkoseura. Vuosina 1976-91 TsSKA pelasi NHL-seuroja vastaan 36 ottelua, joista voitti 25 ja hävisi vain kahdeksan. Kolmesti TsSKA sai tyytyä tasapeliin.

TsSKA kykeni voittamaan Montreal Canadiensin 1976, New York Islandersin 1980, Edmonton Oilersin 1986 ja Calgary Flamesin 1989. Nuo joukkueet olivat NHL:ssä silloin huipulla.

Neuvostoliiton jääkiekkoa TsSKA dominoi. 1960-luvulla Moskovan Spartak voitti vielä kolme mestaruutta ja 1970-luvulla TsSKA taipui mestaruustaistossa 1974 Krilja Sovjetoville ja 1976 Spartakille. 1977-89 TsSKA voitti Neuvostoliiton mestaruuden joka vuosi.

Neuvostoliitossa oli oma ”draft-järjestelmänsä”. Kaikki Neuvostoliiton parhaat pelaajat nimittäin siirrettiin TsSKA:an.

Armeijan keskusurheilussa pelaajat olivat nimellisesti amatöörejä. Todellisuudessa he olivat kuitenkin täyspäiväisiä jääkiekkoilijoita.

TsSKA oli yhtä kuin Neuvostoliiton maajoukkue. TsSKA harjoitteli ja asui yhdessä 11 kuukautta vuodessa. Eversti Viktor Tihonov piti joukkueessa armotonta kuria, joka kiistattomasti tuotti kyllä tulostakin. Inhimillisyys toisarvoinen asia.

TsSKA:n suuruus päättyi 1990-luvulle tultaessa. Neuvostoliitto romahti ja samalla Venäjän jääkiekkojärjestelmä meni uusiksi. Venäjän parhaat jääkiekkoilijat vapautuivat armeijasta ja siirtyivät NHL:ään tienaamaan miljoonia dollareita.

Neuvostoliitto kuopattiin, mutta TsSKA pysyi hengissä. 1990-luvulla Venäjällä toimi kaksi TsSKA-seuraa, joista toista veti Tihonov. TsSKojen yhdistyminen tapahtui 2002.

Vuonna 2000 presidentiksi noussut Vladimir Putin palautti Venäjän jääkiekon kunnian. Putin oli ideoimassa Venäjän jääkiekkovaikuttajien kanssa 2008 perustettua KHL-liigaa, johon TsSKA tietysti tui mukaan.

KHL:ssä pelaavalla TsSKA:lla ei ole Neuvostoliiton aikaisen TsSKA:n kanssa enää muuta yhteistä kuin nimi ja punatähtilogo. Vanhasta TsSKA:n Jääpalatsistakin seura muutti viime kauden jälkeen pois ja pelaa nykyään kotiottelunsa vuonna 2015 valmistuneella 12 100 katsojapaikan TsSKA-areenalla.

NHL-organisaation verrattavissa TsSKA maksaa parhaille pelaajilleen miljoonia. Neuvostoaikana pelaajien etuna oli lähinnä saada Lada ja asunto ilman jonotusta.

Venäläisten suuryritysten rahoituksella TsSKA on vuodesta toiseen ollut Pietarin SKA:n ohella KHL:n rahakkain seura. Mestaruutta TsSKA ei kuitenkaan voittanut ennen tätä kautta.

Suomalaispelaajia TsSKA:ssa ei tällä kaudella pelannut. Finaalit hävinneessä Avangard Omskissa tositoimissa nähtiin suomalaispuolustaja Ville Pokka.