Pian VR:lle johtotehtäviin siirtyvä taksiyhtiö Cabonline Finlandin toimitusjohtaja Topi Simola näkee taksialalla merkkejä veronkierron kasvusta.

Hänen mukaansa automäärät ovat kasvaneet taksiuudistuksen jälkeen, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 3500 taksista noin 5000 taksiin. Taksien keskihintoja kuvaava taksien hintaindeksi on silti uudistuksen jälkeen noussut Uudellamaalla kustannuksia nopeammin.

”Indeksi käyttäytyy niin, koska Tilastokeskus tilastoi pääkaupunkiseudulla ainoastaan Taksi Helsingin ja Lähitaksin hinnat. Se ei kerro koko totuutta”, Simola sanoo Kauppalehdelle.

”Valitettavasti entiset monopolitoimijat ovat nostaneet hintoja nyt. Siitä olen vähän pettynyt. Toisaalta se antaa meille muille mahdollisuuden kilpailla ja voittaa asiakkaita.”

Hän arvelee, että kuluttajat eivät kenties täysin ole sisäistäneet kilpailun ja vaihtoehtojen lisääntymistä.

”Moni menee tolpalta ensimmäiseen autoon. Valintaa ei vielä tapahdu. Se ei ole ihme, sillä keskimäärin suomalainen matkustaa taksilla kerran tai kaksi vuodessa.”

Simolan mukaan alan ongelmista suurimpiin kuuluu se, että verotietojen mukaan alan alv-kertymä laski viime vuonna, vaikka taksilupien määrä kasvoi paljon. Taksiliiton mukaan taksialan verot tosiaan laskivat, vaikka ala näyttää kasvaneen.

Onko siis verojen välttäminen lisääntynyt?

”Kyllä se siltä vaikuttaa. Siihen pitää reagoida. Taksista pitäisi tietojen lähteä suoraan verottajalle.”

Nyt ajetaan siis ilman kuittia, niinkö?

”Siitä se varmaankin lähtee. Suurin asia voi olla, että ei raportoida omaa ajotuloa verottajalle oikein. Tämä ei koske välitysyhtiöiden kautta ajavia, koska välitysyhtiöt hoitavat rahaliikennettä. Mutta osa uuden alustatalouden yrityksistä mahdollistaa tällaisen toiminnan, ellei siihen puututa.”

Simola toisi Suomeen Ruotsin mallin.

”Me kannatamme voimakkaasti Ruotsin mallia, jossa autosta lähtisi viranomaisille suoraan tiedot esimerkiksi taksamittarista. Lisäksi välitysyhtiöiden pitää ilmoittaa kyytinsä nykyistä tehokkaammin verottajalle”, Simola sanoo.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.