Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin viestintäjohtaja Anna Jokela kertoo Uudelle Suomelle, että virasto on käynyt läpi tänä vuonna antamansa kielteiset päätökset ammattiajoluvista.

Tarkastuksen taustalla on Päivän byrokraatti -sivuston havainto, jonka mukaan Trafin taksinkuljettajalle tänä vuonna antama kielteinen lupapäätös on muutos aiempaan lupalinjaan.

Ammattikuljettajien ajolupien myöntäminen siirtyi vuoden 2016 alussa poliisilta Trafille. Byrokratiaa vastustava Päivän byrokraatti kertoo taksinkuljettajan tapauksesta, jossa kuljettajalle ei enää tänä vuonna myönnetty ajolupaa aiemmista vuosista poiketen. Syynä oli sivuston mukaan se, että kuljettaja oli syyllistynyt vuonna 2012 ylinopeuteen. Taksinkuljettajalle oli kuitenkin tästä huolimatta myönnetty ammattiajolupa viimeksi vuonna 2014, PB kertoo.

– Trafi hylkäsi taksinkuljettajan ajoluvan käsittääksemme vailla laillista perustetta, tehden tästä kertaheitolla työttömän. Tapauksen kulku on lähes käsittämätön, PB väittää.

Sivusto myönsi Trafille ”Päivän byrokraatti -palkinnon”, jota se jakaa tapauksissa, jotka kokee kyseenalaisiksi.

Trafi myönsi Facebook-kommentissaan virheen avoimesti ja ilmoitti reagoivansa tapaukseen heti.

– Kiitos Päivän byrokraatti -palkinnosta! Myönnämme, että palkinto tuli tällä kertaa oikeaan osoitteeseen. Olemme selvittäneet asiaa ja taksinkuljettajien ammattipätevyyden lupamenettelyssämme on ollut virhe. Olemme erittäin pahoillamme ja korjaamme virheen heti. Tulemme tarkastamaan kaikki tämän vuoden aikana antamamme päätökset ja tarvittaessa korjaamaan ne, virasto kertoi.

Anna Jokela kertoo Uudelle Suomelle, että tarkastus on nyt tehty eikä muita virheitä löydetty.

– 500 päätöstä on tehty ja niistä kielteisiä oli viisi. Kävimme nuo viisi läpi uudelleen ja yhdessä niistä oli virhe, Jokela kertoo.

Toisin sanoen muita virheitä ei tämän vuoden kielteisissä päätöksissä tullut ilmi.

Jokela ei voi vahvistaa PB-sivuston kertomusta taksinkuljettajan tilanteesta, sillä Trafi ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia. Jokela kuitenkin toteaa, että kuljettaja on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen, jonne Trafi kertoo niin ikään, että kielteinen päätös tehtiin virheellisin perustein.

Facebook-kommenteissa Trafi saa paljon kiitosta avoimesta linjastaan.

– On hyvä, että Päivän byrokraatti havaitsi asian. Totta kai myönnämme sen avoimesti, jos virhe on tapahtunut, Jokela toteaa.

PB on myös tiedustellut Trafilta, saako taksinkuljettaja korvauksia menetetyistä ansioistaan. Tähän Trafi vastaa, että tällaisissa tilanteissa toimintaan vahingonkorvauslain mukaisesti.