Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen gallupsuosio voi näkyä karvaasti kilpailija Laura Huhtasaaren (ps.) presidentinvaalien äänisaaliissa, arvioi emeritusprofessori Heikki Paloheimo Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

Paloheimon mukaan niin sanottu taktinen äänestäminen noussee esiin, kun tuoreimmissa gallupeissa vihreiden Pekka Haavisto ja kansanliikkeen Paavo Väyrynen kilpailevat kovimmin kakkospaikasta presidentti Sauli Niinistön takana. Väyrysen kannatus on uusimpien kyselyiden mukaan noussut jo noin 7–8 prosenttiin, kun Haaviston lukema vaihtelee välillä 11–14 prosenttia.

EU- ja maahanmuuttokritiikissä Väyryseen vertautuva Laura Huhtasaari on jäänyt 4–6 prosenttiin ja saattaa kärsiä asetelmasta vaaleissa.

– Ihmiset pohtivat, että mitenkäs nuo Väyrynen ja Haavisto tässä oikein menestyvät. Konservatiivisen linjan kannattajat voivat keskittää ääniään Väyryselle, ”ettei vaan Haavisto tule kakkoseksi” – ja toisinpäin, Paloheimo pohti Ylellä.

Iltalehden Accuscorella teettämässä ennusteessa arvioidaan, että jatkokautta hakevan presidentti Niinistön äänisaalis voisi sunnuntain ensimmäisellä kierroksella sittenkin jäädä alle 50,1 prosentin. Paikasta toisella vaalikierroksella kisaisivat tämänkin ennusteen mukaan Haavisto ja Väyrynen, joista Haavisto voittaisi Väyrysen niukasti (13,6 prosenttia ja 13,2 prosenttia).

Ykkösaamussa vierailleiden tutkijoiden mukaan Accuscoren ennusteen metodi jää kuitenkin turhan epäselväksi luotettavuuden kannalta. Paloheimo kuvaa ennustetta nyt julkistetuilla tiedoilla lähinnä ”hatusta vedetyksi”. Lue lisää: IL selvitti: Toinen kierros tulee sittenkin? Todennäköisyys 55%

– Pidän hyvin todennäköisenä, että vaali ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella, Paloheimo korostaa.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma kommentoi Ykkösaamussa, että ennuste on siinä mielessä linjassa tuoreiden gallupien kanssa siinä, että Niinistön kannatus on supistunut vaalipäivän lähestyessä.

Lue lisää vaaleista:

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”