Inderesin toimitusjohtaja ja Nokia-analyytikko Mikael Rautanen pohtii Nokian kohtaloa tänään julkaistussa pitkässä blogikirjoituksessaan.

Nokia täyttää tällä viikolla 155 vuotta ja on koko historiansa ajan käynyt aika ajoin läpi isoja muutoksia. Tällainen olisi myös Rautasen skenaario.

Rautasen mielestä Nokian kannattaisi myydä iso osa verkkolaiteliiketoiminnastaan eli Networks-yksiköstään ja keskittyä ohjelmistobisnekseen.

”Uusi Nokia” pitäisi sisällään ohjelmisto- ja lisensointiliiketoiminnat ja tietenkin kaupassa saadun muhkean kassan. Sen turvin yhtiö voisi keskittyä ohjelmistomarkkinalle palvellen teleoperaattoreita ja suuryritysten IoT-markkinaa.

Rautasen mukaan uusi Nokia olisi paperilla analyytikon unelma. Liikevaihto olisi neljä miljardia euroa, josta tulisi yli 40 prosentin liikevoitto.

Valtaosa liikevaihdosta katoaisi

Rautasen skenaariossa Nokian liikevaihto romahtaisi. Vuonna 2019 Nokia teki 18 miljardin euron liikevaihdon. Suurimman osan siitä tekee Networks-liiketoiminta.

Rautasen mukaan Technologies- ja Software-yksiköt tekevät tänä vuonna suurimman osan Nokian tuloksesta, mutta vain vajaan viidenneksen liikevaihdosta.

”Sillä [uudella Nokialla] olisi yli 13 miljardin nettokassa, jolla investoida uuteen valittuun markkinaan ja strategiaan etenkin yritysostoin. Kiinnostava kohde olisi esimerkiksi Ericssonin ohjelmistoliiketoiminta, jonka kanssa ruotsalaisyhtiö tällä hetkellä kipuilee”, Rautanen kirjoittaa.

Rautasen arvioissa Nokian markkina-arvo voisi nousta nykyisestä 20 miljardista eurosta 30 miljardiin euroon.

”Tämä heijastelee Nokian osissa piilevää arvoa, joka isoilla rakennejärjestelyillä voitaisiin ulosmitata. Miinuspuolena olisi tietysti se, että Technologiesin tulovirrat lähtisivät ajan myötä tyrehtymään. Tätä kompensoi yhtiön kyky investoida”, Rautanen kirjoittaa.

Laitteista ohjelmistoihin

Rautasen mukaan laiteliiketoiminnasta kannattaa luopua, koska tietoliikenneverkkojen älykkyys ja arvo siirtyvät verkkolaitteista erilliseen ohjelmistokerrokseen.

”Raudasta tulee standardoitua ja ohjelmistoilla tuotetaan jatkuvasti suhteellisesti suurempi arvo. Toisin sanoen ohjelmistot ovat kasvava ja korkeampien marginaalien bisnes. Laitteissa taas kasvu on niukkaa ja marginaalit jatkuvasti puristuksissa.”

Rautasen mukaan teleoperaattoreiden ohjelmisto- ja palvelumarkkina on kooltaan noin 66 miljardia dollaria. Nokia on pirstaloituneen alan kärjessä 5 miljardin osuudella.

”Yksittäistä dominoivaa telecom-vertikaaliin erikoistunutta ohjelmistotaloa markkinalla ei ole. Yritysostokohteita on pirstaloituneella, usein paikallisista toimijoista koostuvalla markkinalla runsaasti.”

”Rutiinitoimenpide 155-vuotiaalle”

Rautanen muistuttaa kuitenkin, että hänen luomansa uusi Nokia tuskin toteutuu.

”Järjestely ei ole helppo toteuttaa käytännössä ja vaatii muutaman ilmaveivin. Siten skenaario on siis enemmänkin toivomani järjestely kuin todennäköisenä pitämäni järjestely”, Rautanen toteaa.

”Mutta jos ehdotustani vertaa Nokian puhelinyksikön myyntiin ja siinä yhteydessä tapahtuneeseen rakennejärjestelyyn, niin tätä voisi luonnehtia rutiinitoimenpiteeksi 155-vuotiaalle rakennemuutosten konkarille.”