Kevään eduskuntavaalien kampanjarahoittajista moni on pysynyt lahjoituksineen piilossa, kuten Helsingin Sanomat tänään kertoi, mutta yksi nimi pomppaa tuossakin selvityksessä esiin: Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland.

Mikä tämä Suomen kaksikielisyyttä edistävä säätiö on ja ketkä sitä johtavat? Kuinka paljon se käyttää rahaa suomalaisiin vaaleihin ja kenelle se rahaa jakaa? Katso taulukko säätiön jakamista vaalituista alempaa jutusta.

Ensinnäkin, Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland on rekisteröity vuoden 2001 lopulla. Sen tavoitteena on ”organisaatiota ja yksilöitä avustamalla tukea yhteiskuntapoliittista työtä, joka tähtää perustuslainmukaisen kaksikielisyyden ja ennen kaikkea vähemmistön kielen vahvistamista julkisessa hallinnossa ja palveluissa Suomessa”.

Tämä ilmenee säätiön nettisivuilta, joilta ei muuta tietoa löydykään, paitsi yksi nimetön sähköpostiosoite, jota kautta vaalituen tarpeessa olevat ehdokkaat ovat voineet sitä lähestyä.

LUE MYÖS: Puolueiden kannatus ja mielikuvat eivät kohtaa – Tutkimus: Sdp ja vihreät erottuvat muista yhdessä asiassa

Tästä itsestään niukasti tietoa jakavasta säätiöstä saa kuitenkin lisätietoa Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä säätiörekisteristä.

Hieman mystiselläkin säätiöllä ei ole rahastoituja varoja, ja sen toiminta on riippuvaista lahjoituksista. Esimerkiksi presidentinvaalivuonna 2018 se sai lahjoituksia 380 000 euron edestä. Tästä 100 000 euroa tuli kaksivuotisena lahjoituksena varakkaalta Konstsamfundet-yhdistykseltä, ja se oli tarkoitettu myös tälle vuodelle, jolloin on käyty siis eduskuntavaalit.

Ruotsin kieltä edistävä Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland tuki presidentinvaaleissa avokätisesti Rkp:n Nils Torvaldsia, yhteensä 280 000 eurolla. Oman valitsijayhdistyksensä Sauli Niinistö sai siltä vaalitukea 55 000 euroa ja vihreiden Pekka Haavisto 20 000 euroa.

Vuonna 2018 Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland myönsi tukea tämän vuoden eduskuntavaaleihin 127 510 euroa ja eurovaaleihin 38 600 euroa. Suurin osa vaalitukirahasta on myönnetty säätiön toimintakertomuksen mukaan tämän vuoden puolella, mutta tästä ei löydy luonnollisestikaan vielä säätiörekisteristä tietoa.

Uusi Suomi ei ole lisätietoa myöskään suoraan säätiöstä saanut, koska se ei ole tavoittanut sen hallituksen puheenjohtajaa Johan Johanssonia.

Säätiörekisteristä selviää kuitenkin, että kaksikielisyyttä edistävä säätiö antaa avustuksia myös erilaisiin yhteiskunnallisiin hankkeisiin. Suuruudeltaan 25 000 euron avustuksen sai vuonna 2018 esimerkiksi ruotsin puhumiseen kannustava kampanja ”Tala gärna Svenska med mig” ja 3 000 euroa on myönnetty Demokrati under hot (Demokratia uhattuna) -kirjan käännöstyöhön, ilmenee säätiön toimintakertomuksesta.

Kaikkiaan Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland maksoi avustuksia viime vuonna 173 600 euron edestä. Tänä vuonna summa lienee suurempi sen perusteella, kuinka paljon säätiön kautta kulki rahaa eduskuntavaalivuonna 2015. Silloin se otti vastaan lahjoituksia 630 000 euron edestä ja käytti yhteensä puolisen miljoonaa euroa eduskuntavaalien yhteydessä.

Vuonna 2015 tukea sai säätiön toimintakertomuksen mukaan 109 kansanedustajaehdokasta seitsemästä puolueesta ja tämän tuen yhteissumma oli 336 450 euroa.

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland tuki 31 kansanedustajaksi tai varakansanedustajaksi yltänyttä ehdokasta yli 1 500 eurolla, selviää Alma Talentissa tehdystä tarkastelusta.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Näistä vaalirahoitusilmoitukseen velvoitetuista ehdokkaista 12 edustaa Rkp:tä, seitsemän Sdp:tä ja neljä vasemmistoliittoa. Kokoomuksesta, keskustasta ja vihreistä tukea sai kustakin kaksi ilmoitusvelvollista vaalimenestyjää ja lisäksi säätiö tuki Ahvenanmaan läpi mennyttä kansanedustajaa ja yhtä kristillisdemokraattia.

Alle 1 500 euron tukisummia ehdokkaiden ei ole tarvinnut ilmoittaa, joten tieto niistä jää hämärän peittoon.

Alma Talentin selvityksestä käy ilmi, että Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland tuki sekä läpimenneitä että rannalle jääneitä 1 500–6 000 euron summin yhteensä 154 900 eurolla näissä vaaleissa. Koska alle 1 500 euron tukisummat eivät ole mukana, ei tuo luku kerro koko totuutta vaan kokonaissumma lienee selkeästi suurempi.

Säätiön toiminnasta vastaa sen viisihenkinen hallitus. Puhetta johtaa Rkp:n entinen puoluesihteeri ja ruotsinkielisessä säätiömaailmassa aktiivinen Johan Johansson. Muina jäseninä hallituksessa ovat Pohjanmaan ex-maakuntajohtaja Olav Jern, konsulttitoimisto Rud Pedersen Public Affairsin osakas Susanna Korpivaara, eläkevakuutusyhtiö Veritaksen entinen toimitusjohtaja Jan-Erik Stenman ja energiayhtiö Fortumissa johtotehtävissä työskennellyt Carola Teir-Lehtinen.

Täsmennys 25.7. klo 17:33: Juttuun korjattu, että Konstsamfundet on yhdistys, ei säätiö.

LUE MYÖS: TE: Tämä jäi kertomatta kansanedustajilta – rooli mahtisuvun holding-yhtiössä, toinen tienasi surullisenkuuluisalla ”fiaskolla”