Suomalainen ravintolayhtiö NoHo Partners avasi keskiviikkona uudelleen ruokaravintoloitaan Norjassa. Yhtiöllä on Norjassa 23 ravintolaa, joista se aukaisi nyt kymmenen.

”Ohjeistukset ovat selvät ja ne annettiin ajoissa. Meille jäi pari viikkoa aikaa valmistella ravintoloissa toimintaa uuteen järjestykseen”, sanoo toimitusjohtaja Aku Vikström.

Tällaiset ovat norjalaisten uudet pelisäännöt: ravintolassa saa olla kerrallaan korkeintaan 50 asiakasta ja yhdessä pöydässä korkeintaan viisi ihmistä niin, että yhden metrin turvavälit säilyvät. Ruokalistoja ja aterimia ei saa olla valmiiksi katettuna pöytään, vaan ne tuodaan asiakkaille vasta myöhemmin. Muutenkin hygieniasta huolehditaan tarkasti, ja ravintoloilla on vastuu huolehtia, että turvavälit toteutuvat.

NoHon avaamat paikat ovat rentoja kortteleiden ruokaravintoilta, joista suurimmassa osassa on terassi. Näin asiakkaiden väljä asettuminen on helpompaa. Myös pubit saavat olla nyt Norjassa auki, kunhan myyvät myös ruokaa. Yökerhot pysyvät kiinni.

”Norjassa valtio maksaa 80 prosenttia ravintolan kiinteistä kuluista ainakin kesäkuun loppuun asti. Rahat ovat sitä paitsi tulleet jo tilille”, Vikström kertoo.

NoHo Partnersilla on ravintoloita myös muissa Pohjoismaissa. Tanskassa ravintolat avautuvat ensi viikolla. Valtio on tukenut ja tukee ravintoloita niiden kiinteissä kustannuksissa.

Suomessa ravintoloihin alkoi tulla heti varauksia

Suomessa ravintolat avautuvat asiakkaille muuhun kuin take away -myyntiin todennäköisesti kesäkuussa. Sanna Marinin (sd) hallitus on pitkään vääntänyt kasaan alan tukipakettia ja tällä viikolla vihdoin näyttäisi tulevan valmista.

”On kiinnostavaa nähdä, miten myynti lähtee käyntiin. Suomessa ravintoloihin alkoi tulla ensimmäiselle päivälle kesäkuuta heti varauksia, kun maan hallitus ilmoitti uusista rajoitusten purkamistoimista muutama päivä sitten”, Vikström sanoo.

Ruotsissa ravintolat ovat saaneet olla auki koko pandemiakriisin ajan.

”Suomi on näistä maista selvästi epäselvin markkina ja päätökset kestävät. Ravintoloiden ohjeistuksessa Suomi voisi katsoa Norjaan ja Tanskaan päin, kaikkea ei tarvitse keksiä itse. Ruotsi on ihan oma lukunsa ja siellä omat linjauksensa”, Vikström toteaa.

NoHo Partnersin liikevaihto oli viime vuonna 273 miljoonaa euroa ja liikevoitto 31 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on yhteensä noin 250 ravintolaa.

Helsingin pörssiin listattu yhtiö antoi tulosvaroituksen 13. maaliskuuta. Puolessa vuodessa yhtiön markkina-arvosta on kadonnut puolet ja sen markkina-arvo on nyt noin 98 miljoonaa euroa. NoHo Partners syntyi, kun Restamax ja Royal Ravintolat yhdistyivät vuonna 2018.

LUE MYÖS: