Talvisin katolta pääsee suoraan laskettelurinteeseen, muina vuodenaikoina vaellusreiteille, majoituskylän hankesivuilla kehutaan.Kuva: Golevi.fi

Lappiin Leville rakenteilla oleva Koutalaki-hiihtokylä on tässä kuussa saanut runsaasti positiivista julkisuutta maailmalla.

Koutalaen tulevasta luksuskylästä ovat kirjoittaneet ainakin Forbes sekä brittilehdet Daily Telegraph ja Daily Mail.

Forbes ylistää, että Koutalaesta on tulossa vapaa-ajankohde, ”jollaista ei ole koskaan nähty missään maailmassa”. Majoituskylästä pääsee talvella laskettelemaan ”suoraan hotellin katolta” ja muina vuodenaikoina kattorakenteet muotoutuvat vaellusreiteiksi.

Valmistuttuaan hotellista tulee kansainvälinen turistikohde ja todellinen maamerkki, lehti arvioi. Lause on siirtynyt Forbesin juttuun suoraan Koutalaen omilta nettisivuilta.

Erikoisen tapauksesta tekee se, että alueen omistavan sijoitusyhtiö Kassiopeia Finlandin aluejohtaja Maria Astrénin mukaan Koutalaella ei tällä hetkellä oikeastaan tapahdu mitään uutta. Samaan hankekokonaisuuteen kuuluvat hotelli Levi Panorama ja kongressikeskus Levi Summit ovat jo toiminnassa Koutalaella, mutta uuden hankkeen rakennustyöt eivät ole käynnissä eivätkä käynnistymässä lähiaikoina.

– Tarkkaa aikataulua jatkon osalta ei ole olemassa, Astrén sanoo Uudelle Suomelle.

Kansainvälinen mediahuomio tuli Astrénin mukaan yhtiöllekin yllätyksenä.

– Emme tiedä yhtään, mistä he nyt tämän ovat yhtäkkiä keksineet. Todennäköisesti joku heistä on ollut täällä meillä käymässä talven kuluessa, ja nähnyt näitä suunnitelmia. Meillä on tuolla aulassa pienoismalli ja kuvia [hankkeesta], Astrén sanoo.

Koutalakea on suunniteltu vuodesta 2011, ja majoitusrakennuksesta järjestetty arkkitehtuurikilpailu päättyi 2012. Rakentamisaikataulua ei kuitenkaan ole vielä neljä vuotta myöhemmin.

– Mitään uutta tietoa vuoden 2012 lanseeraukseen ei ole, Astrén sanoo.

Rahoituksen järjestäminen on kesken. Arvio Koutalain investointien kokonaisarvosta on 200–250 miljoonaa euroa. Astrénin mukaan hanke etenee kuitenkin hyvällä mallilla.

– Neuvotteluja käydään koko ajan.

Hankesivuston mainoslauseet olivat päätyneet tyylipuhtaasti lehtijuttujen käyttöön.

– Oli ihan täysin suoraan otettu meidän nettisivuilta kuvat ja tekstit. Yhtä yllätyksenä tuli meille kuin muillekin, Astrén nauraa.

Koutalaen nykyiset hotellit ovat Astrénin mukaan löytäneet kansainvälisen asiakaskuntansa. Tällä hetkellä vuodepaikkoja on käytössä reilut 500, kun niitä tulee suunnitelmien mukaan olemaan lopulta noin 3000.

– Tähän tilanteeseen ja ensimmäiset kuusi vuotta takana, niin tosi tyytyväisiä ollaan, Astrén kehuu.

Daily Telegraph kertoo, että Koutalaen suunnittelukisan voittanut tanskalainen arkkitehtitoimisto BIG on suunnitellut myös toisen kohteen, jonka katolta pääsee laskettelemaan. Kyseessä on Kööpenhaminaan rakenteilla oleva voimalaitos, joka toimii myös laskettelurinteenä. Voimalaitoksen on tarkoitus valmistua tänä vuonna, Daily Telegraph kertoo.