Viro ja Suomi kohtaavat jalkapallon Kansojen Liigan ottelussa perjantai-iltana Tallinnassa. Panos on kova molempien joukkueiden ollessa pakkovoiton edessä.

Kansojen Liigassa jaetaan paikkoja 2020 EM-kisoihin. Lohkovoittaja saa paikan lopputurnaukseen, jonka voittaja pelaa EM-kisoissa, vaikka ei saavuttaisikaan paikkaa ensi vuonna pelattavista EM-karsinnoista.

Suomi johtaa lohkoaan kahden kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä. Syyskuun alussa Huuhkajat kaatoi sekä Unkarin että Viron 1-0.

Viro on pieni maa, mutta jalkapallossa se on kokoonsa nähden yllättävänkin hyvällä tasolla. Syyskuussa Turussa Suomi joutui koville, vaikka virolaisten vaaralliset maalipaikat jäivätkin vähiin.

Perjantaina Suomella ei olisi varaa menettää pisteitä. Jäljellä on ottelun jälkeen vielä kaksi Kreikka-peliä ja yksi Unkari-peli. Pistemenetykset Virolle voivat olla ratkaisevia lohkovoiton kannalta.

Viro tarvitsisi perjantaina voiton taistellakseen vielä lohkovoitosta. Onhan Viro avannut Kansojen Liigan kahdella tappiolla.

Suomi ja Viro ovat kohdanneet Viron vuonna 1991 tapahtuneen uudelleenitsenäistymisen jälkeen A-maaotteluissa 12 kertaa. Näistä otteluista Suomi on voittanut kuusi ja Viro kaksi.

Viro voitti Suomen Tallinnassa 2010 toukokuussa 2-0. Turussa 2015 Viro voitti Huuhkajat 2-0. Se ottelu oli Suomen lähihistorian yksi surkeimmista potkupallonäytelmistä.

Tappiot Virolle tulivat harjoitusotteluissa. Turussa syyskuussa pelattu ottelu oli ensimmäisen Suomen ja Viron välinen arvokisakarsintapeli sitten 1930-luvun.

2010 Suomea valmensi Stuart Baxter ja 2015 Mixu Paatelainen. Molempien taktista näkemystä arvosteltiin ja historia toistikin itseään, kun Suomi hieman myöhemmin hävisi karsintaottelussa Unkarille ja tappiot toivat Baxterille sekä Paatelaiselle potkut.

Nyt ennusmerkit ovat Suomelle paremmat. Päävalmentaja Markku Kanerva on saanut Huuhkajien pelin kuntoon, eikä Suomi ole hävinnyt viimeisestä kuudesta karsintapelistään ainuttakaan. Suomi on voittanut Islannin, Kosovon, Viron sekä Unkarin ja pelannut Kroatian sekä Turkin kanssa tasan. Kroatia voitti viime kesänä MM-kisoissa hopeaa.

Teemu Pukki on mättänyt maaleja Norwichissa ja hän teki myös voittomaalit Unkaria ja Viroa vastaan. Nopeissa hyökkäyksissä Pukki, Jasse Tuominen ja Pyry Soiri olivat Kansojen Liigan avausotteluissa vaarallisia.

Perjantaina Tallinnassa nähtäneen upea urheilutapahtuma naapurien ollessa vastakkain. Lillekülan kaupunginosassa sijaitsevalle stadionille on tulossa yli 3000 suomalaisfania. Ottelun erikoinen alkamisaika 21.45 ei verota katsojia, koska perjantai-illasta on kuitenkin kyse.