Nobel-komitea nostaa Twitter-tilillään esiin tänään palkitsemansa suomalaisekonomistin ajatuksen johtajien järkevästä palkitsemisesta.

Taloustieteen tuore Nobel-palkittu on suomalainen, maailmalla uransa tehnyt ekonomisti Bengt Holmström. Yhdysvaltain maineikkaan MIT-yliopiston professori saa palkinnon ansioistaan niin sanotun sopimusteorian kehittämisessä.

Holmström on tutkinut erilaisten sopimusten vaikutusta osapuolten käyttäytymiseen ja tämän vaikutusta taloudelliseen lopputulokseen. Nobel-komitea lainaa Twitter-tilillään tuoreeltaan yhtä Holmströmin ajatusta johtajien palkitsemisesta.

– Jos johtajan tulospalkkio korostaa lyhyen tähtäimen kassavirtaa, hän voi toiminnallaan laiminlyödä yhtiön pitkän aikavälin terveyden, Holmström katsoo Nobel-komitean tviitin mukaan.

Palkinto osoitetaan Holmströmille ja brittiläiselle Oliver Hartille, Harvardin yliopiston professorille. Holmström ja Hart ovat kehittäneet sopimusteorian, kattavan kehyksen, jonka avulla voi analysoida erilaisia sopimuksiin liittyviä asioita, kuten tulokseen perustuvaa palkkausta, vakuutuksiin liittyviä vähennyksiä ja julkisen sektorin yksityistämisiin liittyviä kysymyksiä, kertoo Kauppalehti.

Palkinnon myöntäneen Nobel-komitean mukaan sopimukset ovat nykytalouksien liimaa. Holmströmin ja Hartin kehittämät teoreettiset välineet ovat arvokkaita sopimusten ja instituutioiden ymmärtämisen kannalta. Sopimussuhteissa esiintyy usein eturistiriitoja, joten sopimukset täytyy suunnitella oikein, jotta osapuolet tekevät molemmille hyödyllisiä päätöksiä.