Talouden nobelisti, Princetonin yliopiston emeritusprofessori Paul Krugman arvioi suorin sanoin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkausta Meksikolle määrättävistä tuontitulleista.

Trumpin mukaan kaikille Meksikosta Yhdysvaltoihin saapuville tuotteille asetetaan 10. kesäkuuta viiden prosentin tullimaksut, jos Meksiko ei pysäytä siirtolaisten tuloa Yhdysvaltoihin. New York Timesin mukaan tullimaksut nousevat kymmeneen prosenttiin heinäkuussa ja sen jälkeen viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi kolmen kuukauden ajan.

”Tämä on politiikkaa, joka on samaan aikaan sekä kiukuttelua, itsevaltiutta että älytöntä. En tiedä, onko tässä kyse erikoissyyttäjä Muellerista vai siitä, että (Trumpin )verotietoja todennäköisesti julkistetaan, vai mistä”, Krugman kommentoi Twitterissä.

Hän varoittaa myös Meksikolle suunniteltujen tullien vaikutuksista.

”Se voi olla pysäyttävää: korkeampi inflaatio yhdessä työpaikkojen menetyksen kanssa. Teollisuus parkuu. Tuomme Meksikosta paljon kuluttajatuotteita ja Meksiko on olennainen osa useiden tuotteiden, etenkin autojen valmistusketjussa. Joten tämä kaikki vahingoittaa amerikkalaisia kuluttajia ja amerikkalaisia yhtiöitä.”

Lue myös: ”Trump pelaa Game of Thronesia” – uhkaili taas Kiinaa: Markkinoilla heti reaktio

Trumpin uhkaus on perjantaina painanut aasialaisten autonvalmistajien osakkeita. Esimerkiksi Toyotalla, Nissanilla, Hondalla ja Mazdalla on tehtaita Meksikossa. Autot ja ajoneuvojen komponentit ovat suurin Meksikosta Yhdysvaltoihin suuntautuva vientituotteiden ryhmä. Niiden kokonaisarvo oli viime vuonna 93,3 miljardia dollaria.

Krugmanin tavoin geopolitiikan asiantuntija, New Yorkin yliopiston professori ja ajatuspaja Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer ihmettelee logiikkaa Meksikon tullien taustalla.

”Kiina on todellinen haaste amerikkalaisille sijoituksille, kaupalle ja teknogialle. Kiinan tullimaksut vahingoittavat amerikkalaisia kuluttajia, mutta niiden taustalla on oikea syy. Meksiko on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kaikilla rintamilla. Heidän rankaisemisessaan ei ole mitään järkeä”, Bremmer tviittaa.

Lue lisää:

Trumpin yllätys: Seuraukset voivat olla Rinteen hallitukselle vielä vakava paikka

Amerikkalaistutkimus: Donald Trumpin kauppasota iski eniten republikaanialueiden vientityöntekijöihin ja maksoi miljardeja