Suomen talouden kasvu jatkui viime vuoden lopussa yllättävän vauhdikkaana.

Kokonaistuotanto oli joulukuussa 2,7 prosenttia edellisvuotista korkeammalla, Tilastokeskus kertoo. Edellisestä kuukaudesta kasvua kertyi 0,5 prosenttia. Marraskuun vuosikasvulukemaa myös tarkistettiin selvästi paremmaksi, 2,6 prosenttiin aiemmasta 1,8 prosentin arviosta.

Tilastokeskus esitti myös ennakollisen arvion loka-joulukuun kehityksestä. Sen mukaan bruttokansantuote nousi peräti 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

”Koko viime vuoden keskimäärinen kasvu asettuisi näin ollen ennakkotietojen mukaan 2,5 prosentin paikkeille, eli tuntuvasti Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalin yläpuolelle”, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Hänen mukaansa bruttokansantuotteen nousun kiihtyminen loppuvuonna oli odotettavaa, mutta nyt kerrotut luvut osuivat kuitenkin ennusteiden ylälaitaan.

”Tällä hetkellä Suomen tilanne on valoisampi kuin muualla euroalueella”, Appelqvist kommentoi.

Euroalueen keskimääräinen kasvu oli vuoden viimeisellä neljänneksellä vain 0,2 prosenttia.

Ekonomisti toteaa, että tällä hetkellä Suomen talouskasvua vauhdittaa työllisyyden lisääntyminen sekä kohenevat palkat, mikä tukee kotimaista kysyntää.

Euroalueen vaikeudet eivät toistaiseksi ole merkittävästi vaikuttaneet Suomeen. Viimeisin kehno uutinen tuli eilen, kun Eurostat raportoi euroalueen teollisuustuotannon rajusta supistumisesta joulukuussa.

Teollisuuden heikko tilanne ei selity enää Saksan autoteollisuuden tilapäisillä vaikeuksilla, joita syksyllä nähtiin. Kyse on laajemmasta suhdanteen hidastumisesta, joka väistämättä vaikuttaa myös Suomeen ajan mittaan, Appelqvist arvioi.