Vuoden ensimmäinen Markkinaraati pureutuu tällä viikolla talouden näkymiin ja pohtii, milloin talous alkaa jälleen elpyä.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen pitää positiivisena sitä, että taantumasta odotetaan Suomessa melko lievää ja lyhytkestoista.

”Ajatelkaa minkälainen tilanne tällä hetkellä on: meillä on Euroopassa sota käynnissä, energiahinnat nousivat voimakkaasti ja jos selviämme muutaman kymmenyksen miinuksella. Mielestäni on ihan perusteltua kysyä, milloin meille aidosti voisi ikinä tulla isoja miinuksia talouskasvuun, jos ei näillä edellytyksillä”, johtaja Sami Pakarinen Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo.

Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring tulkitsee optimismin takana olevan Euroopassa nähty kaasun hintojen lasku ja kaasuvarastojen hyvä täyttöaste. Lisäksi esimerkiksi kotitalouksilla on edelleen pandemian aikaisia säästöpuskureita jäljellä.

Markkinoilla nähtyyn nousuun Moring kuitenkin suhtautuu varauksella.

”Olemme skeptisiä sen osalta, että tämä olisi vielä se varsinainen käänne. Taloudessa ollaan edelleen menossa huonompaan suuntaan. Olisi ehkä ensimmäisiä kertoja historiassa, jolloin kurssit kääntävät ennen kuin talous on edes pohjannut. Toki kestävä markkinanousu alkaa ennen kuin taloudessa nähdään merkkejä paremmasta, mutta tämä on vielä meidän mielestämme vähän liian aikaista”, Moring sanoo.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.