Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen Helsingin yliopistosta vaatii kansanäänestystä EU:n elvytysrahastosta. Hän kirjoittaa asiasta Puheenvuoron blogissaan.

”EU:n luonne muuttuu; kansanäänestys tarvitaan!” Malinen vaatii bloginsa otsikossa.

Malisen mukaan EU muuttuu elpymisvälineen myötä perustavalaatuisesti ja lasku lankeaa kansalaisten maksettavaksi. Hän on kritisoinut EU:n suunnitelmia kovin sanoin aiemminkin.

”Valtiovarainministeriön entinen rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Peter Nyberg on myös varoittanut, [että] EU:n rahasto käynnistää prosessin, jonka päässä on sekä EU:n liittovaltio että hyvinvointivaltiomme todennäköinen alasajo. Onkin vaikea löytää asiaa, joka vaatisi kansanäänestystä enemmän kuin tämä”, Malinen toteaa.

”Vaikka minä tällä hetkellä ainoana ekonomistina vaadin julkisesti kansanäänestystä asiasta, on selvää, että hallituksen valitsema oikeudellinen linja ’elpymisvälineestä’ on vähintäänkin kyseenalainen ja sen talousargumentit eivät kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. Hallitus näyttääkin olevan ajamassa meitä sekä perustuslakivaliokunnan kannan että ekonomistien suosituksen vastaisesti EU:n liittovaltiokehitykseen”, Malinen syyttää.

Hän vaati kansanäänestystä blogissaan jo viime viikolla. Hänen mukaansa kyseessä on käytännössä pysyvä mekanismi, jota varmasti käytettäisiin myös jatkossa. Vastaavaa kritiikkiä ovat esittäneet muutkin talousasiantuntijat.

”Euroopan unionissa on valmistunut suuri puhallus”, Malinen totesi.

Malinen huomauttaa, etteivät suomalaiset ole koskaan ole äänestäneet tulonsiirtounioniin tai liittovaltioon liittymisestä.

”On ilmiselvää, että tämä ei ole se Euroopan unioni, johon liityimme, eikä tämä politiikka ole se mistä eduskuntavaaleissa äänestimme. Tämän vuoksi Suomessa on nopealla aikataululla järjestettävä kansanäänestys EU:n ’elpymisvälineestä’".

Oppositio on kritisoinut hallitusta perustuslain ohittamisesta EU-neuvotteluista ja asiasta on käyty Suomessa kiivasta keskustelua EU-johtajien saavuttaman sovun jälkeen. Myös Malinen liittyy näiden kriitikkojen joukkoon.

Malinen ja hänen analyysiyrityksensä GnS Economics on tullut tunnetuksi synkistä talousennustuksistaan.