Taloustieteen emeritusprofessori, aktiivinen julkinen keskustelija Sixten Korkman esitti Yleisradion A-studiossa maanantaina yksinkertaisen neuvon ja toiveen maan hallitukselle. Se kuului: vetäkää irtisanomissuojaa heikentävä, laajan lakkoaallon aiheuttanut lakihanke pois.

Korkman viittasi ”mainioon” suomalaiseen sanontaan järjen käsiin ottamisesta.

”Nyt olisi hyvä hetki ottaa järki käteen. Se tarkoittaisi sitä, että hallitus ilmoittaisi, että voidaan unohtaa se lakihanke ja järjestöt esittäisivät vastaavan korvaavan ratkaisun, jolla saadaan sama työllisyysvaikutus”, Korkman sanoi lähetyksessä.

”Tämä olisi win-win: se olisi hallituksen itsensä kannalta viisasta, kansakunnan kannalta viisasta, ja myöskin ay-liikkeen kannalta viisasta.”

Korkmanin työmarkkinajärjestöille esittämä vaatimus korvaavan ratkaisun esittämisestä ei ole järin vaativa, sillä hallituksen omienkin arvioiden mukaan ”irtisanomislain” työllisyysvaikutukset ovat epävarmat.

”Sen ei pitäisi olla vaikeaa, kun kaikki arviot viittaavat siihen, että tämä kiistanalainen lakiesitys ei juuri paranna työllisyyttä lainkaan”, Korkman sanoi.

Esille noussut vaihtoehto määräaikaisten työsuhteiden tekemisen helpottamisesta sai tukea työoikeuden professori Seppo Koskiselta. Ainakin osa työmarkkinajärjestöistä olisi valmiita muutokseen, jossa pienyritykset saisivat oikeuden tehdä uudelle työntekijälle määräaikaisen työsopimuksen ilman perustetta – yhden kerran. Lue myös: Sipilälle tulossa tarjous – Irtisanomislaille sittenkin vaihtoehto?

”Määräaikaisten työsopimusten solmimisen helpottaminen oli pitkäaikaistyöttömien kannalta helpotus. Silloin käytiin läpi sitä, ettei se tule liian laajaksi soveltamisalaltaan. Nyt varmasti joudutaan miettimään aivan samaa asiaa – kuinka laaja soveltamisala olisi”, Koskinen asetteli rajoja Ylellä.

Suomen Yrittäjistä kerrottiin kuitenkin Uudelle Suomelle maanantaina, että heitä korvaava esitys määräaikaisuuksista ei tyydytä. Yrittäjäjärjestö on ajanut voimakkaasti irtisanomissuojan keventämistä.

Yle kertoo Korkmanin ja Koskisen sanomisista laajemmin jutussaan. Korkman on aiemminkin tuonut esiin kriittisen näkemyksensä siitä , että hallituksen lakihankkeen hyödyt eivät vastaa sen työmarkkinoille tuottamaa haittaa.

Ay-liike vastustaa irtisanomissuojan heikentämistä tiukasti, mikä on johtanut laajaan lakkoaaltoon Suomessa. Tällä viikolla ovat käynnissä JHL:n, Teollisuusliiton ja Pron lakot sekä muun muassa ylityökieltoja.

Päivitys klo 8.58: tarkennettu Korkmanin titteliä.

Lue lisää aiheesta:

Ensin lakko, nyt tulee työsaarto – triplaisku samoihin yrityksiin

Suomen Yrittäjät: Lakkohärdellissä unohtui Suomen iso kuva – ”Yleissitovuus on pakko uudistaa”