Roomalainen taloustieteen professori Fabio Sabatini ei ole vakuuttunut Italian Legaa johtavan sisäministeri Matteo Salvinin vakuutteluista, joiden mukaan Italian ero eurosta tai EU:sta ei ole puolueen agendalla. Sabatini päinvastoin odottaa, että Salvini lähtee uusiin vaaleihin lupaamalla äänestäjilleen kansanäänestyksen eurosta.

”Jos uusiin vaaleihin päädytään, Salvini kampanjoi eurokansanäänestyksellä ja tulee saamaan yli 40 prosentin kannatuksen. Jos ei yksin, niin sitten Fratelli d’Italian kanssa”, Sabatini arvioi lauantai-iltana julkaisemassaan katsauksessa.

Italiassa perjantaina julkistetun tuoreimman gallupin mukaan Salvinin johtama Lega-puolue saisi 38 prosenttia äänistä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Lupaus kansanäänestyksestä saattaisi nostaa Legan kannatuksen yli 40 prosenttiin, jolloin se Italian vaalilakien mukaan saisi yksin paikkaenemmistön parlamentissa. Fasismitaustaisen Fratelli d’Italian kannatus gallupeissa on kuuden prosentin tietämillä. Se on toistaiseksi ainoa puolue, joka on avoimesti liputtanut myönteisesti vaaliliitosta Legan kanssa.

Lue tarkemmin: ”Tulossa ehdottomasti tärkeimmät vaalit toisen maailmansodan jälkeen” – Italian populistien lähtölaskenta alkoi

Sabatini muistuttaa Salvinin linjasta, jonka mukaan EU.n budjettikurisäännöistä pitää luopua. Italian alijäämä on juuri sillä rajalla, jonka ylittäminen toisi EU:n sanktiot mukanaan.

”(Enemmistöasemaan noustuaan) Salvinilla olisi mahdollisuus toteuttaa kaikki lupauksensa budjettisäänntöistä piittaamatta. Alijäämä nousi yli kolmen prosentin ja Italian hallitus haastaisi avoimesti EU:n”, hän visioi.

Matteo Salvini otti eurospekulaatioihin kantaa toteamalla, ettei Italian euroero ole millään agendalla.

”Missään vaiheessa millään agendalla ei ole ollut ero EU:sta tai eurosta. Siitä huolimatta Italia on nyt nostanuyt päänsä ja haluaa päättää asioistaan vapaasti”, hän totesi La Repubblicalle.

Legan Venäjä-yhteydet taannoin paljastanut toimittaja Alberto Nardelli muistuttaa Legan aikaisemmista linjauksista, joissa varsinkin euroero on ollut suuressa roolissa.

”Edellisissä vaaleissa Legan pääteemana oli Italian euroero, ei kansanäänestyksen, vaan parlamenttienemmistön kautta”, hän korostaa.

Lue myös: Italialaissyyttäjä aloitti tutkinnan väitetyistä Venäjä-rahoista – Salvini: ”Miten minä voisin tietää, mitä hän teki siellä?”

Myös ekonomistit muistavat hyvin Legan ohjelman. Legan talousasiantuntija ja parlamentaarikko Claudio Borghi sekä puolueen senaattori Alberto Bagnai ovat ideoineet suunnitelman niin sanotuista mini-boteista, joita on kuvailtu jopa euron rinnakkaisvaluutaksi. Bagnai on tuoreimpien spekulaatioiden mukaan nousemassa valtiovarainministeriksi, jos Lega voittaa seuraavat vaalit.

Mini-botit nousivat puheenaiheeksi aikaisemmin kesällä. Kyse Italian valtion velkasitoumuksista koostetusta hyvin erikoislaatuisesta muunnelmasta, joka oli esillä ensimmäisen kerran populistien aloittaessa hallitustunnustelut keväällä 2018. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on arvioinut mini-botien olevan laittomia.

Lue lisää: Italiassa repesi uusi riita laittomaksi tuomitusta hankkeesta: ”Kyse ei ole valuutasta vaan hätäsuunnitelmasta”

”Mielestäni paras mahdollinen vaihtoehto olisi, että Salvini vaalien jälkeen hylkäisi nämä euroeroa kaavailevat talousasiantuntijansa. Silloin hän ei ainakaan vaarantaisi Italian asemaa. Olen kuitenkin enemmän vakuuttunut siitä, että Italexit on heidän todellinen suunnitelmansa. Euroopan hajoaminen on myös Salvinin ulkomaisten liittolaisten intresseissä”, Sabatini toteaa katsauksestaan syntyneessä keskustelussa.

Lue myös: Suomalaisarvio Italian tilanteesta: ”Voisi olla todellinen uhka EU:lle”

Lega on Euroopan parlamentissa liittoutunut muun muassa perussuomalaisten kanssa. Kansallismieliseen ja populistiseen Identiteetti ja demokratia –ryhmään kuuluvat lisäksi Ranskan Kansallinen liittouma, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue. Ryhmä on muodostettu Salvinin aloitteesta.

Salvini nosti Euroopan parlamentin myös yhdeksi syyksi sille, että hän esittää epäluottamusta Italian hallitukselle, jossa Legakin istuu. Lega vastusti saksalaisen Ursula von der Leyenin valintaa komission puheenjohtajaksi, kun taas toinen hallituspuolue Viiden tähden liike äänesti von den Leyernin puolesta.

”Kyse ei ole pelkästään TAVista. Itse olin varma hallituksen kaatumisesta, kun von der Leyen valittiin komission johtoon. Emme voi olla muuttamassa Eurooppaa hallituksessa, jonka toinen puolue Viiden tähden liike äänestää Euroopassa Emmanuel Macronin ja Angela Merkelin tahdon mukaisesti”, Salvini sanoi perjantaina.

Sabatini muistuttaa, että Italialla on myös muita vaihtoehtoja kuin uudet vaalit ja Legan voitto. Ensimmäinen niistä on se, että muut parlamenttipuolueet muodostavat uuden hallituksen yhdessä Viiden tähden liikkeen kanssa ilman uusia vaaleja. Toinen vaihtoehto on presidentti Sergio Mattarellan valitsema virkamieshallitus.

Corriere della Sera kertoi sunnuntaina Italian oppositiopuolueissa olevan kiinnostusta hallitusyhteistyöhän Viiden tähden liikkeen kanssa, jos se tarkoittaisi Legan sulkemista ulos. Jopa Legan vanha liittolainen, Silvio Berlusconin johtama Forza Italia on tästä vaihtoehdosta kiinnostunut. Suunnitelmaa kutsutaan ”Ursula-koalitioksi”. Nimi viittaa äänestykseen Euroopan komissiopn puheenjohtajasta.

Italian parlamentin ylähuoneen senaatin ryhmäjohtajat on kutsuttu koolle maanantai-iltapäiväksi ja alahuoneen ryhmäjohtajat kokoontuvat tiistaina. Sen jälkeen edessä on parlamentin äänestys pääministerin ja siten koko hallituksen luottamuksesta. Lega yhdessä opposition kanssa pystyy äänillään kaatamaan hallituksen. Se tapahtuu joidenkin arvioiden mukaan jo ensi viikolla, mutta todennäköisimmin seuraavalla viikolla.

Lisää aiheesta: Hjallis Harkimon Suomeen tuoma Italian ”mysteerimies”: ”Matteo Salvini pelaa uhkapeliä italialaisten elämällä”