Turun yliopiston taloustieteen professori, sitoutumattomana perussuomalaisten listalla oleva eurovaaliehdokas Matti Virén ihmettelee hallitusneuvotteluita vetävän sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen talouteen liittyviä vaalilupauksia. Erityisesti hän nostaa esiin Rinteen MTV:n vaalitentissä mainitsemat tulevaisuusinvestoinnit.

”Vappusatanen jollakin ohjelmalla toteutettuna ensi kaudella, hoitajamitoitus, sitten on tulevaisuusinvestointeja, jotka maksavat itsensä takaisin ensi vaalikaudella”, Rinne sanoi MTV:n tentissä Ilta-Sanomien mukaan vajaa viikko ennen eduskuntavaaleja.

Tulevaisuusinvestoinneilla Rinne viittasi oppivelvollisuusiän pidentämiseen ja varhaiskasvatuksen maksuttomuuden laajentamiseen.

”En ole nähnyt ainuttakaan uskottavaa analyysiä, jossa näytettäisiin, että julkiset menot rahoittaisivat itsensä olivat ne nimeltään tai imagoltaan miten hyviä tahansa”, Virén kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Hän huomauttaa myös ironiseen sävyyn, että aina kun menot on Suomessa saatu kiskottua ylös, siellä ne myös pysyvät.

”Puolueet ovat olleet mestareita jakamaan rahaa omille kannattajilleen; veronmaksajista ei sen sijaan ole kannettu suurempaa huolta. Ja sama meno varmaan jatkuu tulevaisuudessakin, jos kaakun jaosta päästään sopimukseen. ”

Virénin mukaan ainoa asia, joka saattaisi rahoittaa itsensä on yhtiövero. Hän pitää mielenkiintoisena myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin verouudistusta, jossa liittovaltion yhteisövero laskettiin 35 prosentista 21 prosenttiin. Samalla liitovaltion tuloveroasteikkoa kevennettiin maksimissa vajaalla kolmella prosenttiyksiköllä. Lukuihin pitää Virénin mukaan lisätä osavaltiokohtaiset yhtiöverot, jotka nostavat veroastetta runsaalla viidellä prosentilla

”Kuten tunnettua USA:n taloudella menee hyvin, ja aika yleinen arvio on se, että suurin syy on juuri mainitut veronalennukset”, hän kommentoi.

Suomessa ei Virénin mukaan kannata haaveilla veronalennuksista moneen vuoteen.

”Valtaan ovat tulossa ne, joiden mielestä verot eivät vaikuta lainkaan kielteisesti talouskasvuun vaan itse asiassa kiihdyttävät sitä, koska kiristyvä verotus lisää tasa-arvoa se puolestaan vaikuttaa positiivisesti kasvuun. Pahinta ei välttämättä ole edes se, että veroasteet nousevat vaan se, että verotuksesta tulee entistä enemmän kielteisesti tuotantoon vaikuttavaa sen vuoksi, että veroasteita eivät enää säätele fiskaaliset tai taloudelliset perustelut vaan erilaiset imagotekijät (ilmaston muutos, kestävä kehitys, terveys, taistelu ”paheita vastaan”, jne.). Sille tielle kun lähtee, taloustieteelle voi sanoa hellät jäähyväiset ja keskittyä sosiaalipsykologian opintoihin”, hän kuittaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina seuraavansa hallitusneuvotteluiden talouspolitiikan linjauksia ”mielenkiinnolla”.

”Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, hän totesi Ylen Ykkösaamussa.

Viikonloppuna on puhuttanut myös Antti Rinteen linjaus, jonka mukaan hallitusneuvotteluissa ei toistaiseksi kuljeta valtiontalouden raamit edellä, vaan annetaan luovalle ajattelulle tilaa.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen huomauttaa kuitenkin, että voi olla ihan hyödyllistä, että hallitusneuvotteluissa pohditaan ensin tavoitteita ilman budjettirajoitteita.

”Unelmointia tarvitaan myös politiikassa. Unelmoinnin jälkeen odottaa kuitenkin (taloudellisiin ja ekologisiin) budjettirajoitteisiin sopeutuminen”, hän kommentoi Twitterissä.

Lue lisää:

Ekonomistilta vinkki Antti Rinteelle: ”Ei jakamalla varallisuutta taskusta toiseen”

Sauli Niinistö jyrähti Ykkösaamussa: ”Tässä mielessä 10 vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”

Nyt tuli karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”