Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään tasan vuoden kuluttua 3. marraskuuta 2020. Taloustieteilijät uskovat istuvan presidentin Donaldt Trumpin voittoon, jos Yhdysvaltain taloudessa ei tapahdu äkkikäännettä huonompaan.

Yalen yliopiston professori Ray Fair ennustaa Trumpin voittavan, jos talouskasvu pysyy Yhdysvalloissa nykyisissä lukemissa ja inflaatio eli kuluttajahintojen nousu yli kahdessa prosentissa. Jos taas talous kääntyy kohti taantumaa, demokraattien mahdollisuuden paranevat hänen mukaansa.

Samalla Fair kuitenkin varoittaa, että kasvava eriarvoisuus saattaa muuttaa ennustemallit.

”Jos kaikki on tällä kertaa toisin, se johtuu siitä, että eriarvoisuus on paljon suurempaa eivätkä ihmiset äänestä taloudesta. Silloin käyttämästäni ennustemallista ei ole apua, koska se perustuu menneisiin kokemuksiin”, hän kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Lue myös:

Sekä luottoluokittaja Moody’s että tutkimuslaitos Oxford Economics ovat kuitenkin samoilla linjoilla Fairin kanssa.

”Trump voittaa, jos hänen suosionsa ja Yhdysvaltain talous jatkavat samalla uralla kuin nyt”, Moody’sin pääanalyytikko Mark Zandi toteaa.

Oxford Economicsin ekonomistit Gregory Daco ja James Watson muistuttavat, että Trumpin virkarikossyyte voi olla se asia, joka vielä muuttaa kaiken.

”Ei-taloudelliset asiat, kuten virkasyyte, todennäköisesti ovat merkittävässä roolissa. Lisäksi rasismi ja eriarvoisuus nousevat esiin”, he toteavat katsauksessaan.

Myös Oxford Economics pitää silti Trumpin voittoa todennäköisenä.

Nordean analyytikot Anders Svendsen ja Morten Lund ovat arviossaan varovaisempia. Heidän mukaansa vaalitulos riippuu paitsi taloudesta ja virkarikossyytevyyhdestä, myös siitä, kuka nousee demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja miten Yhdysvaltain keskilännessä äänestetään.

”Jos demokraattien ehdokkaaksi nousee vasemmistosiiven edustaja, maltilliset demokraatit saattavat siirtyä Donald Trumpin taakse. Jopa virkarikossyyte saattaa vaikuttaa Trumpin eduksi kasvattamalla hänen suosiotaan. Ja suuri kysymys on, voittaako hän keskilännen äänestäjät uudelleen puolelleen”, he kirjoittavat katsauksessaan.

Lue lisää:

Demokraattipuolueen presidenttiehdokas valitaan helmikuussa alkavissa esivaaleissa. Svendsen ja Lund uskovat, että presidenttiehdokkaaksi nousee joko maltillisena pidetty Joe Biden tai liberaalimpi, lähempänä vasemmistoa oleva Elizabeth Warren.

Tällä viikolla julkistettujen tilastojen mukaan Yhdysvaltain talous kasvoi heinä-syyskuussa 1,9 prosenttia. Kasvu oli hieman odotettua 1,6 prosenttia vahvempaa. Perjantaina saatiin myös helpottavia tietoja sekä maan teollisuudesta että työllisyydestä. Työttömyys kohosi lokakuussa aavistuksen 3,6 prosenttiin ja maan talous synnytti 128 000 uutta työpaikkaa. Teollisuudessa lokakuun ostopäällikköindeksi oli parempi kuin syyskuussa, kuitenkin alle kriittisen 50:n pisteen: 48,3.

Lue myös: