”Vanhaan takertuvat asenteet, tahallinen vastakkainasettelu, krooninen ja paheneva työvoimapula, poliitikkojen puheet entistä lyhyemmästä työajasta, joustamattomat työmarkkinat, haluttomuus kopioida muista Pohjoismaista toimiviksi osoitettuja ratkaisuja, ja niin edelleen.” Näin kuvailee Nokian, F-Securen ja Tegnologiateollisuuden hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa Suomen ongelmia liike-elämän näkökulmasta Twitterissä.

”Tarvitsemme lisää yrittäjämäisyyttä, rohkeutta uudistua ja ennen kaikkea uskallusta luopua lyhyen tähtäimen omasta edusta maan pitkäaikaisen edun nimissä. Meidän on uskottava, että Suomen pitkäaikainen etu on myös meidän etumme ja tehtävä uudistukset tästä näkökulmasta”, hän jatkaa.

Siilasmaan ulostulo on osa keskustelua, joka virisi valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk), että investointien vähyys haittaa työllisyyden kehittymistä Suomessa.

Lue myös: Ekonomistin ratkaisu Suomen ongelmaan: ”Katse on suunnattava maahanmuuttoon”

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen sanoo, että viime aikoina käyty kiky-keskustelu ei anna Suomesta kuvaa maana, johon kannattaa investoida.

”En minäkään investoisi maahan, jossa työikäinen väestö vähenee ja työntarjontauudistuksia ei suostuta tekemään. Viime kuukausien kiky-keskustelu ei anna kuvaa Suomesta maana, johon kannattaa investoida. Näille ongelmille pitäisi tehdä jotakin, niin investoinnitkin käynnistyisivät”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

Lue myös: Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo, että yritykset olisi saatava uskomaan, että Suomessa kannattaa investoida.

”Maailmalla kysyntää kyllä riittää. Kun investoidaan digitalisaatioon, työvoimaa riittää, vaikka väestö ikääntyykin. Elintaso nousee, ja automaatio pitää työvoimapulan kurissa. Työvoima riittää vielä paremmin, kun työpanoksen tarjontaa lisäävät uudistukset toteutetaan”, hän kirjoittaa kolumnissaan.

Ikääntymisen uhka ja 2010-luvun pitkä nollakasvun aika ovat Kangasharjun mukaan pelästyttäneet yritykset niin, että tarvitaan myös suoria kannustimia investoinneille.

”Oma ehdotukseni on poisto-oikeuksien vapauttaminen, joka tutkitusti lisää kone- ja laiteinvestointeja. Kun yritys saa vähentää verotuksessa investointinsa kustannukset nykyistä aiemmin, yrityksen verorasitus laskee ja uusi investointi kääntyy kannattavaksi nykyistä nopeammin. Omistajien kannalta aikaero heti maksettavan osingon ja investointien myötä kasvavan tulovirran välillä lyhenee. Yritysten voitot ohjautuvat nykyistä selkeämmin uusiin investointeihin”, Kangasharju esittää.

Etlassa selvitetään parhaillaan tutkimusjohtaja Niku Määttäsen johdolla, miten vapaat poisto-oikeudet vaikuttaisivat Suomen verojärjestelmän puitteissa. Selvitys valmistuu kuluvan syksyn kuluessa.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki alkaa nyt selvittää Lintilän pyynnöstä, miten investointeja voitaisiin lisätä. Lintilä kertoi asiasta valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen esittelyn yhteydessä viime keskiviikkona.

Lisää aiheesta:

”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”

EK:sta tuli laskelma – kylmää kyytiä Rinteen hallitukselle: ”Palkkatuella työllistetty vastaa enintään 0,7:ää oikeaa työllistä”

Kyösti Kakkonen haukkuu Antti Rinteen hallituksen: ”Sinisilmäistä hölmöläispopulismia, ideologista punaharhaa”

Ekonomisti Antti Rinteen suunnitelmasta: ”Hyödyt jäävät vasta seuraavien hallitusten hyödynnettäväksi”