Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen jatkaa blogissaan keskustelua taloyhtiölainoista ja niiden turmiollisuudesta.

–Taloyhtiölainojen nopea kasvu on aiheellinen huoli, mutta sen tiimoilta käytävä keskustelu on ollut varsin yksipuolista uhkakuvilla pelottelua, Pakarinen kirjoittaa.

Kesän aikana kierroksilla käynyt keskustelu on johtanut siihen, että valtionvarainministeri Petteri Orpo ilmoitti asettavansa alkusyksystä työryhmän pohtimaan taloyhtiölainojen mukanaan tuomia riskejä. Myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on varoittanut yhtiölainojen kautta tapahtuvan velkaantumisen lisäävän talouden makrovakausriskejä.

LUE MYÖS:

Taloyhtiölainoista tuli asuntomarkkinoiden hirviö: Aivan toisenlainen riski kuin tavallinen asuntolaina, arvioi pankkipomo

Suomalaisten velkaantumisesta tehdään selvitys – Orpo: Asiantuntijaryhmä syynää taloyhtiölainat

Olli Rehn haluaa rajoituksia taloyhtiölainoihin (Kauppalehti)

Uusi varoitus taloyhtiölainoista: ”Koskee silloin myös jo kokonaan maksetussa omassa kerrostaloasunnossa asuvia suomalaisia”

Pakarisen tulokulma on jokseenkin toisenlainen. Hän lähtee siitä, että Suomen hyvinvointiyhteiskunnan jatkuminen edellyttää nykyistä korkeampaa työllisyysastetta ja yksi keskeisimmistä keinoista tähän on asuntomarkkinoiden toimivuus.

–Vain kysyntään nähden riittävällä asuntotuotannolla voidaan vastata tähän kaupungistumisen myötä kasvavaan haasteeseen.

Pakarinen huomauttaa, että viimeisen kolmen vuoden aikana uudiskerrostaloasuntojen rakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti. Toukokuusta 2015 tämän vuoden toukokuuhun kerrostaloasuntojen aloitusmäärät ovat nousseet 16 523 asunnosta 36 807 asuntoon (+123 %) ja kerrostalotuotannon tilauskanta kasvanut noin 1,3 miljardista eurosta 2,9 miljardiin (+131 %).

–Samaan aikaan asuntoyhteisöjen lainakanta on kasvanut Suomen Pankin tilastojen mukaan 22,1 miljardista eurosta 29,6 miljardiin (+34 %) eli suhteessa kasvua on tapahtunut selvästi vähemmän kuin tuotannossa, Rakennusteollisuuden pääekonomisti kirjoittaa.

Voidaan esittää kaksi olennaista kysymystä, Pakarinen kirjoittaa:

–Ensiksi, kuka olettaa, että velkamäärät eivät kasvaisi varsin nopeasti näin rajun rakentamisen seurauksena? Toiseksi, uhkakuvien maalailun vastapainoksi haluaisin kuulla myös, kuka kannattaa matalampaa asuntotuotantoa ja toimimattomampia asuntomarkkinoita sekä nykyistä nopeampaa asuntojen hintojen nousua?

Pakarinen pelkää, että nyt näkyvissä oleva kerrostaloasunnoille myönnettyjen rakennuslupien hiipuminen vain vauhdittuu, kun keskustelu taloyhtiölainojen muodostamista riskeistä vähentää yhtiölainojen osuutta uudistuotannossa.

–Käsillä oleva ongelma ei siis näytä tällä haavaa kärjistyvän entisestään, koska rakentaminen vähenee. Tämä ei poissulje sitä, että jo olemassa olevissa taloyhtiölainoissa ei olisi piileviä riskejä esimerkiksi heikentyneen maksukyvyn myötä. Näiden suhteen tulee olla hereillä. Talouden makrovakauden turvaamiseksi voi olla perusteltua toimeenpanna erinäisiä työkaluja liiallisen velkaantumisen estämiseksi. Mutta on myös mahdollista, että taloyhtiölainojen ympärillä käytävä keskustelu häipyy kuin kesäinen rusketus eikä sen perään kysellä enää tammikuussa.