Finanssialan asiantuntijoiden mukaan on hyvä, että ongelmaan taloyhtiölainoista on herätty. Suomi-Areenassa torstaina järjestetyssä Suuressa Pankkikeskustelussa puitiin myös asuntomarkkinoiden ylikuumenemista ja finanssialan digitalisaatiota.

Kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut 20 vuodessa yli kaksinkertaiseksi, 61 prosentista 128 prosenttiin kaikista käytettävistä tuloista. Taloyhtiölainojen osuus on kasvanut vielä räjähdysmäisemmin: viime vuonna taloyhtiölainoista muodostui 13 prosenttia kotitalouksien veloista, kun vuonna 2008 ne muodostivat seitsemän prosenttia.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmaisi viime viikolla huolensa kotitalouksien velkaantumisesta. Hänen mukaansa ongelman ytimessä ovat taloyhtiölainat ja kiivaassa kasvussa viime aikoina olleet kulutusluotot.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi viime perjantaina asettavansa syyskuussa asiantuntijaryhmän selvittämään, miten suomalaisten liiallista velkaantumista ja sen haittavaikutuksia voisi vähentää. Selvityksen yhteydessä arvioitaisiin myös taloyhtiölainat.

Aihe nousi esiin myös torstaina Suomi-Areenassa käydyssä Suuressa Pankkikeskustelussa. Rehn totesi keskustelussa, että normaali asuntolainakanta on vielä taloyhtiölainakantaa suurempi, mutta kantojen euromääräinen kasvu on suurin piirtein yhtä nopeaa.

OP Ryhmän pääjohtajan Timo Ritakallion mukaan kotitalouksien ottamista asuntolainoista ei muodostu samanlaista riskiä kuin taloyhtiölainoista.

–Jos riski jostain löytyy, niin taloyhtiölainoista.

Hän huomautti, että ongelma piilee kuitenkin nyt muussa velkaantumisessa, kuten pikavippien ottamisessa.

Rehn on aiemmin puhunut makrovakausvälineistön monipuolistamisesta ja siitä, että lainakaton kaltaisia rajoituksia voitaisiin asettaa asuntolainojen myöntäjille ja ottajille.

Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaa huomautti paneelissa, että sääntelyn sijaan tulisi luottaa markkinavoimien riskinsääntelyyn ja pankkien omiin toimenpiteisiin.

–Mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun tarvitaan aina viranomainen tai valtio tekemään sääntöjä? Elomaa kyseenalaisti. Hänen mukaansa myös koulutusjärjestelmässä tulisi ottaa taloudenpito voimakkaammin esille.

Myös Rehnin mukaan ihmisten tulee itse ymmärtää taloutta, sillä digimaailmassa ei ole riskiä, että käteinen loppuisi lompakosta. Hän kuitenkin huomautti, että finanssikriisin jälkeinen, vakaa talouskasvu on paljolti sääntelyn ansiota.

Panelistien mukaan positiivinen kulutusrekisteri voisi olla kuluttajien etu.

Korkojen nousu häämöttää horisontissa

Panelisteilta kysyttiin, voiko Ruotsin asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen tarttua Suomeen. Panelistit eivät uskoneet, että naapurimarkkinoilla on välittömiä vaikutuksia Suomeen, koska asuntomarkkinarakenne on erilainen.

Panelisteilta kysyttiin myös, milloin suomalaisten tulisi varautua korkojen nousemiseen. Rehnin mukaan Yhdysvalloissa ollaan usein talouden sykleissä hieman Eurooppaa edellä.

–Euroopan keskuspankki on viimeisillä päätöksillään antanut signaalia, että korot pysyvät matalana vielä ainakin ensi kesään asti. Korkojen nousu ei ole vielä ihan nurkan takana, mutta häämöttää horisontissa, Rehn sanoi.

Pankkikonttorit vähenevät, käteisestä pidettävä huoli

Digitalisaation pankkialalle asettamat haasteet herättivät keskustelua. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että konttoreita tulevaisuudessa välttämättä tarvita. Ritakallion mukaan seuraavan viiden–kymmenen vuoden aikana konttorien rooli tullee olemaan neuvontaan liittyvä. Keskustelussa maalailtiin pop up -pankkeja ja etäyhteyksiä.

Rehn huomautti, että esimerkiksi käteisen saatavuudesta on pidettävä huoli myös jatkossa, vaikka digitalisaation trendi vyöryy eteenpäin.

Keskusteluun osallistuivat Elomaa, Rehn, Ritakallio, Nordean Suomen maajohtaja Ari Kaperi ja Aktia Pankin pääekonomisti Heidi Schauman.

Suurta Pankkikeskustelua juonsivat Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi ja Ylen tuleva toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.