Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin tänään Facebookissa, seuraavat neljä vuotta tasavallan hallituksena toimisi todennäköisesti Timo Soinin johtama perussuomalaisten, piraattipuolueen, ja Sdp:n koalitio.

Oppositioon jäisivät johtaviksi vihreät ja vasemmistoliitto. Nykyisten päähallituspuolueiden valtakausi olisi ohi.

Puolueiden Facebook-kannatuksen perusteella perussuomalaiset istuisi Arkadianmäellä suurimpana puolueena 19,8 prosentin kannatuksella. Vihreät saisivat 13,5 prosenttia äänistä ja piraattipuolue 11,9 prosenttia.

Hallituspuolueista kokoomus saisi 9,5 prosenttia ja keskusta 6,5 prosenttia äänistä. Sdp pääsisi 10 prosentilla ja Rkp 4,5 prosentin osuudella Facebook-parlamenttiin.

Uusi Suomi kokosi Facebookista suosituimmat puolueet ja ehdokkaat kevään eduskuntavaaleista. Työkaluna selvityksessä käytimme Eduskuntafanit-sivustoa, joka listaa eduskuntavaaliehdokkaiden Facebook-sivuja. Tiedot kerättiin loppiaisena 6.1.2011.

Selvityksessä kannatusta mitattiin ehdokkaiden ja puolueiden sivujen "tykkääjillä". Mukaan laskettiin kaikki sivujen suosittelijat riippumatta suosittelun syystä.

Toimitus laski puolueiden lisäksi sadan suosituimman ehdokkaan kannattajat. Sata suosituinta ehdokasta näet täällä (pdf) ja puolueiden kannatuksen täällä (pdf).

Ehdokkaista suosituin on kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen, jolla on 6169 kannattajaa ryhmässään Päivi Räsänen Support Group. Toiseksi suosituin ehdokas on vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki 3698 kannattajallaan. Kolmantena on yllättäen perussuomalaisten James Hirvisaari, jolla on 3468 kannattajaa.

Onnistuuko?

Facebook-vaalit paljastavat selvästi puolueiden aktiivisuuden verkossa sekä kampanjan onnistumisen tähän mennessä. Toisaalta suosituimpien puolueiden ja ehdokkaiden Facebook-kannattajilla voi olla useita syitä kannattaa. Esimerkiksi Päivi Räsäsen tukiryhmään oli jätetty useita ikäviä ja alatyylisiä viestejä.

Keskusta otti vaalityönsä teemaksi vuoden 2011 vaaleihin sosiaalisen median. Puolue saa kuitenkin vain 6,5 prosentin Facebook-kannatuksen. Sadan suosituimman ehdokkaan joukossa vain 8 keskustalaista. Puolueen suosituin ehdokas on Paavo Väyrynen sijalla 18.

Samaan aikaan vasemmistoliiton ruohonjuuritason kampanjaksi julistettu vaalityö on tuottanut parhaan tuloksen. Itse puolue saa vain 10 prosentin Facebook-kannatuksen, mutta sadan suositelluimman ehdokkaan joukossa on vasemmistolta 23 ehdokasta. Ehdokkaiden yhteiskannatus on myös suurin vasemmistoliitolla.

Piraattipuolue

Verkossa aktiivisin puolue todelliseen kannatukseensa nähden on piraattipuolue. Puolue on kolmanneksi suosituin (12 %), mutta sadan suosituimman ehdokkaan joukossa on vain puolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto. Hänellä on omia kannattajia 182.

Vihreät

Nuorten ja kaupunkilaisten suosimaksi mielletty vihreät kerää myös kohtuullisen tuloksen Facebook-selvityksessä. Vihreät on kampanjoinut muita pidempään sosiaalisessa mediassa, mikä ei kuitenkaan näy poikkeuksellisen suurena suosiona.

Vihreiden 13,5 prosentin puoluekannatus on toiseksi suurin. Ehdokkaiden suosiossa puolue jää neljänneksi vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kokoomuksen taakse. Kymmenen suosituimman ehdokkaan joukossa on kaksi vihreää ehdokasta: puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja it-asioissa profiloitunut kansanedustaja Jyrki Kasvi.

Perussuomalaiset

Selvityksen ennakolta odotetuin tulos on perussuomalaisten vahva asema sosiaalisen median kampanjoinnissa. Puolue on selvästi suosituin puolueiden välisessä kannatusmittauksessa 20 prosentilla. Sadan suosituimman ehdokkaan joukkoon perussuomalaisista pääsee kuitenkin vain 9 ehdokasta. Nämä yhdeksän tosin keräävät yli 15 prosenttia sadan ehdokkaan kannattajista.

Kymmenen suosituimman ehdokkaan joukossa ovat James Hirvisaari, Jussi Halla-aho ja puheenjohtaja Timo Soini. Tässä järjestyksessä.

Sosialidemokratit

Selvityksen selväksi alisuorittajaksi paljastui sosialidemokraatit. Puolue ei tosin ole vielä aloittanut vaalikampanjaansa, mikä saattaa näkyä loppiaisena tehdyssä laskennassa.

Sdp (10 %) on puolueena suunnilleen yhtä suosittu kuin kokoomus (9,5 %). Myös sadan suosituimman edustajan listalla puolueet ovat samoissa luvuissa: Sdp 15 ehdokasta ja kokoomus 17 ehdokasta. Selvä ero kannatuksessa on kuitenkin ehdokkaiden suosittelijoissa. Kokoomuksen ehdokkailla on tuplamäärä faneja Sdp:n ehdokkaisiin verrattuna.

Sosiaalisessa mediassa käydyissä vaaleissa korostuu Piraattipuolueen kaltainen aktivismi ja perinteisten suurten puolueiden kannatus on pienempää. Uuden Suomen selvityksen perusteella ensi kevään vaalien lopputuloksesta on vaikea vetää johtopäätöksiä.