Kapseli Oy esittelee yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa kehitettyä majoitusmoduuliaan yliopiston tiloissa.Kuva: kapseli.eu
Kapseli Oy esittelee yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa kehitettyä majoitusmoduuliaan yliopiston tiloissa.Kuva: Kapseli.eu

Japanin-matkoista ja Facebook-päivityksestä alkunsa saanut Kapseli Oy pyrkii vientimarkkinoille modernisoidun kapselihotellin avulla. Keväällä 2013 perustettu suomalaisyritys etsii nyt rahoitusta ensimmäiselle kapselihotellille, jonka se haluaisi Helsinkiin jo tämän vuoden puolella.

Kapseli Oy:n ydin on yöpymismoduuli, joka on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Yrityksen esittelyn mukaan majoituskapseli on 2010-luvulle päivitetty versio Japanista jo 1980-luvulta tutuista kapselihotelleista.

Kapselin toimitusjohtaja Lilja Tammisen mukaan ajan hammas ei ole kohdellut Japanin halpahotelleja hyvin. Hänen yrityksensä on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmia muun muassa automatisoidulla puhtaanapidolla sekä ilmastoinnilla ja äänieristyksellä.

Tamminen kertoo Uudelle Suomelle, että moduulien tuotekehitystä on tehty reilut puolitoista vuotta.

– Kaikki sai alkunsa Facebook-statuksesta, josta kehkeytyi noin 100 viestin ketju, johon ihmiset tulivat eri näkökulmista ehdottamaan toivottuja ominaisuuksia ja arvelemaan miten ne ratkaistaisiin. Sanoin, että jos rahoitus järjestyy, toteutan kapselihotellin, Tamminen kertoo.

Kapselihotellin idea on tilansäästö – yrittäjän kannalta – sekä halpa hinta kuluttajan kannalta. Kapseli Oy ilmoittaa tiedotteessaan hintatavoitteekseen noin 28 euroa yöltä. Kapselihotellit ovatkin haastaja nimenomaan budjettituristien käyttämille hostelleille.

Tammisen mukaan majoituskapselin säästöt syntyvät siitä, että merkittävä osa raskaasta ylläpitotyöstä kuten huonesiivouksesta on automatisoitu tekniikalla.

– Toisaalta tilatehokkuus tuo moninkertaiset kulusäästöt verrattuna perinteisten hotellihuoneiden majoittujiin/pinta-ala. Tästä huolimatta kapseli on varsin tilavan oloinen ja sopii astetta pidemmällekin aikuiselle miehelle, Tamminen kehuu.