Osakevälittäjä Nordnetin meklarin Jukka Oksaharjun mielestä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon puheet yhtiön nousumahdollisuuksista ja tuotannon parantumisesta ovat täysin vailla uskottavuutta.

Oksaharju reagoi tänään Talvivaaran osavuosikatsaukseen esittelemällä Twitter-tilillään vanhoja lehtijuttuja, joissa toimitusjohtaja Pekka Perä vakuuttelee yhtiön rahoituksen riittävyyttä. Esimerkiksi maaliskuussa Perä totesi yhtiön osakeannin rahoituksen riittävän useiksi vuosiksi eteenpäin. Vielä alkusyksystä hän sanoi Talouselämälle, että yhtiön käteisvarat riittävät, eikä uutta osakeantia tarvita.

Tänään Talvivaara kuitenkin joutui varoittamaan, että se voi ajautua konkurssiin, mikäli se ei saa parhaillaan neuvottelun alla olevaa lisärahoitusta.

–Yritysjohdon vakuuttelut sekä yhtiön rahoituksesta että tuotantoprosessista ovat järjestään olleet aivan eri planeetalta kuin toteutuneet asiat, Oksaharju sanoo Uudelle Suomelle.

–Jos laitettaisiin vierekkäisille papereille se, mitä on luvattu ja mitä on saavutettu, niin ei niitä osaisi yhdistää toisiinsa. Uskottavuus on sitä luokkaa, että mieluummin kannattaisi uskoa joulupukkiin.

Vuonna 2009 Talvivaara arvioi, että se kykenee vuodesta 2012 lähtien tuottamaan 50 000 tonnia nikkeliä vuodessa.

–Tosiasiassa se on tuottanut 16 000 tonnia parhaimmillaan, mikä on sekin vain 30 prosenttia lupauksesta, Oksaharju kertoo.

–Ei kukaan uskottava sijoittaja enää usko näihin löpinöihin. Ammattimainen raha on lähtenyt pois Talvivaarasta.

Oksaharju arvioi, että Talvivaaran konkurssin todennäköisyys kasvoi tänään. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei antanut lupauksia valtion sijoitusyhtiö Solidiumin rahoituksesta, vaan ilmoitti, että lisärahoituksen edellytyksenä on yksityisiltä markkinoilta saatava, valtion rahoitusta vastaava sijoitus.

–Tänään ei julkaistu mitään varmaa, Oksaharju huomauttaa.

Pekka Perä kehui tänään Talvivaaran kaivoksen nikkelintuotannon kasvaneen 46 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ”mikä osoittaa pahimman olevan nyt ohi”.

–Se on helppo hehkuttaa, jos lähtee lähes nollasta. Pitäisi verrata siihen mitä on luvattu, eikä pohjiin, kommentoi Oksaharju.

Talvivaara tuotti edellisellä neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa vain 1776 tonnia nikkeliä. Tuoreella vuosineljänneksellä nikkeliä tuotettiin 2595 tonnia, mikä sekin tarkoittaisi vain noin 10 000 tonnin vuositahtia.

- Talvivaara on suuren kokoluokan startup-kokeilu ja se on mennyt metsään. Se pitäisi nyt myöntää, Oksaharju sanoo.

Twitterissä hän otti räväkkään tyyliinsä esiin Talvivaaran osavuosikatsauksen olennaiset madonluvut.

–Talvivaaran tuloslaskelmaa ei tarvitse lukea kuin kaksi ylintä riviä. Q3/2013 liikevaihto 24,4 mEUR. Samaan aikaan liiketappio -29,2 mEUR, hän kirjoitti.

Ministeri Vapaavuori totesi tänään valtion toivovan, että Talvivaaran rahoitukseen löydetään rahoitus, johon valtio voi lähteä mukaan. Hän perusteli valtion halua Talvivaaran työllisyysvaikutuksilla ja alueellisella merkityksellä. Valtion sijoitusyhtiö Solidiumilla on myös isot rahat kiinni Talvivaaran omistuksessaan.

Oksaharjun mielestä on ”järjenvastaista”, että valtio edes harkitsee lisärahoitusta. Hän laskee, että kun Talvivaara teki liiketappiota päivässä noin 324 000 euroa, ”maksaa” jokainen yhtiön noin 500 työpaikasta yhtiössä tällä hetkellä noin 20 000 euroa kuukaudessa.

–Jos valtiolla on intressi pitää työllisyyttä ja aluepolitiikkaa yllä, niin aika kalliita ovat nämä työpaikat. Veronmaksajat rahoittavat tätä Solidiumin kautta, Oksaharju sanoo.