Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osasto julkaisi torstaina kuvan, jossa otetaan kantaa kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) aloittamaan keskusteluun ihmisoikeuksista, terroristeista ja turvapaikanhakijoista.

Amnesty viestittää alla näkyvässä Facebook-kuvassaan, että: ”Ei, turvapaikka ei kuulu terroristeille. Oikein tiedetty. PS. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.” Kuvasta löytyy myös perussuomalaisten logo.

Amnestyn viestintäpäällikkö Suvi Reijonen kiistää kuitenkin Uuden Suomen kysyessä, että järjestön viesti olisi tarkoitettu suoraan Huhtasaarelle.

Kansanedustaja Huhtasaari ilmoitti eilen keskiviikkona Twitterissä, että ”ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia”. Hän kommentoi myöhemmin asiaa Helsingin Sanomille.

– Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, emme me voisi palauttaa heitä. Totesin, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille, Huhtasaari kommentoi Helsingin Sanomille.

Ihmisoikeuksia puolustavan Amnestyn mukaan on tärkeää, että jokaisella on oikeus saada turvapaikkahakemuksensa käsiteltyä oikeudenmukaisella menettelyllä.

– Turvapaikan edellytyksiä tutkittaessa selvitetään myös, onko henkilö syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Pakolaissopimuksessa on määräys, jonka mukaan erittäin vakaviin rikoksiin syyllistyneillä ei ole oikeutta suojeluun. Sitä kutsutaan poissuljennaksi, Amnesty kertoo kuvansa saatetekstissä.

– Tuomion kärsittyään henkilö [jonka rikosepäily osoittautui todeksi] karkotetaan kotimaahan tai jää Suomeen mikäli karkotusta ei voida toteuttaa, koska häntä uhkaa kuolemanrangaistus tai kidutus. Hän ei silloinkaan saa turvapaikkaa, vaan tilapäisen oleskeluluvan vuodeksi kerrallaan. Mikäli tuomioistuin vapauttaa henkilön, hän ei ole terroristi, Amnesty toteaa.

Amnestyn tarkoituksena oli tuoda ihmisten tietoon, että terroristeille ei turvapaikkaa suoda.

– Uutisia seuraaville ihmisille ei välttämättä ole selvää, miten tämä asia menee, Reijonen toteaa Uudelle Suomelle.

LUE MYÖS: Raju purkaus Laura Huhtasaarelle