Hallituksen on avattava silmänsä Suomen aseviennin ongelmille, vaatii oppositiopuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Hän viittaa norjalaismedian paljastukseen, että valtio-omisteisen Patrian Arabiemiraatteihin myymä panssariajoneuvo on nähty emiraattien käytössä Jemenin sodassa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle. Patrian edustaja vahvistaa norjalaislehdelle ja Ylelle, että Jemenissä kuvatussa videossa näkyy Patrian panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo. Aseettomana myyty ajoneuvo on videossa varustettu konekiväärillä.

– Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Jussi Niinistölle. Itsekin olen tehnyt hänelle kaksi kirjallista kysymystä sotilastarvikkeiden viennistä Arabiemiraatteihin ja puhunut tästä eduskunnassa. Nyt on jo vähän myöhäistä, mutta pitäisikö muuttaa linjaa? Arhinmäki kysyy Twitterissä.

Arhinmäki on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsen. Hän katsoo, että Sipilän hallituksen aikana Suomen aseviennin painopiste on siirtynyt Lähi-itään.

– Jemenin humanitaarista kriisiä voi verrata Syyriaan. Siitä huolimatta Suomen hallitus on antanut sotilastarvikkeiden vientilupia Arabiemiraatteihin, Arhinmäki sanoo.

– Olen tehnyt asiasta tällä hallituskaudella jo kaksi kirjallista kysymystä, nostanut asian esille eduskuntakeskusteluissa ja yrittänyt herättää asiasta julkista keskustelua. Puolustusministeri Jussi Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini eivät ole ottaneet huolta todesta.

Nyt, kun asiasta on kiistattomia todisteita, hallituksen on Arhinmäen mukaan ”aika vihdoin avata silmänsä sille, miten suomalaisia sotilastarvikkeita käytetään Jemenin sisällissodassa”.

– Vaikka olemme jo myöhässä, Suomen asevienti on nyt viimein saatava loppumaan Lähi-idän sotaa käyviin maihin ja ihmisoikeuksia polkeviin diktatuureihin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vastasi kesällä 2017 Arhinmäen kysymykseen puolustustarvikeviennistä Lähi-itään. Ministerin mukaan ”Jemenin konfliktin johdosta tiettyihin Lähi-idän alueen vientiaikeisiin on viime aikoina suhtauduttu aiempaa pidättyvämmin”.

Arhinmäen kysymys liittyi suomalaiselle Robonic-yhtiölle myönnettyyn asevientilupaan Arabiemiraatteihin. Niinistö oli myöntänyt luvan vastoin ulkoministeriön suositusta.

- Tilannetta ja sen kehitystä arvioidaan jatkuvasti ja tarkasti. Jemenin tilannetta seuraa YK:n turvallisuusneuvoston asettama Jemenin pakotekomitea. Komitea ei ole asettanut vientikieltoja sen enempää Arabiemiraateille, Jemenille kuin Saudi-Arabian johtamalle liittoumallekaan. Tällaista kieltoa ei ole myöskään EU asettanut, Niinistö sanoi heinäkuussa.

Niinistön mukaan EU:n jäsenvaltiot vievät edelleen puolustusmateriaalia Persianlahden alueelle merkittävässä määrin ja ”eurooppalaisessa vertailussa Suomen linja on yksi tiukimmista”.

- Pohjois-Euroopan maat muodostavat Suomelle merkittävän viitekehyksen vientilupien harkinnassa. Muun muassa Saksa ja Ruotsi ovat jatkaneet tänä vuonna vientilupien myöntämistä alueelle.

Patria tiedotti kaupoista Arabiemiraatteihin alkuvuodesta 2016. Ajoneuvoja alettiin valmistaa Puolassa pikaisesti.