Matkailu- ja ravintola-alan yhdistyksen MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo Uudelle Suomelle, että alkoholilakiin suunnitellut uudistukset ovat ”hyvin merkittäviä”.

Ilta-Sanomat ja Suomen Kuvalehti kertovat, että alkoholilaki on tarkoitus karsia turhista ja pikkutarkoista säännöksistä. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Kari Paaso kertoo, että alkoholilakia ”käydään läpi isolla vesurilla”.

Tiedotusvälineiden mukaan esimerkiksi alkoholin velaksi myymisen kiellosta ja annoskoon rajoituksista oltaisiin luopumassa. Timo Lappia asia ilahduttaa.

- Sellainenkin maailmankuulu juoma kuin tuplaviski, niin sen anniskelu on periaatteessa kielletty, Lappi sanoo.

Lapin mukaan nykyinen alkoholilaki säännöksineen aiheuttaa ikäviä tilanteita asiakkaille.

- Jos mies käy hakemassa tiskiltä kaksi 16 senttilitran viinilasillista, toisen itselleen ja toisen vaimolleen, niin jotkut alkoholitarkastajiat katsovat, että niin ei saa tehdä. Kuitenkin yksi ihminen voi hakea viinipullon.

Lapin mukaan alkoholilain uudistuksessa on ollut esillä myös niin sanottujen ”food courtien” tilanne. Muualla maailmalla suositut ruokakorttelit toimivat niin, että useilla ravintoloilla on yhteinen anniskelualue. Suomessa anniskelupaikan hallinnan täytyy kuitenkin kuulua yhdelle yritykselle, minkä vuoksi eri ruokia tilaavat saman seurueen jäsenet ovat joutuneet ruokailemaan ”eri karsinoissa”.

- Tämäkin on ollut esillä, että tämä rajoitus voitaisiin poistaa, Lappi kertoo.

Ravintola-alalle on alkoholilain uudistuksessa ensisijaista byrokratian merkittävä karsiminen. Lapin mukaan alalla on kolme tavoitetta:

- Omavalvonta pakolliseksi, alkoholia ei myydä alaikäisille ja alkoholia ei myydä selvästi päihtyneelle, Lappi sanoo.

Poliittista päätöstä ei Lapin mukaan ole vielä tehty yöravintoloiden aukioloajoista.

- Se on kohtalonkysymys. Paras olisi se, että ravintoloille tulisi lisää vapautta, ravintola voisi vapaammin päättää aukiolosta. Toissijaisena tavoittena meillä on se, että subjektiivinen harkinta pois virkamiehiltä. Kun nyt kello 03:30:een auki olevassa ravintolassa tulee olla korkeatasoista viihdeohjelmaa, ja se on virkamiehen arvioitavana, mikä viihde on korkeatasoista, Lappi sanoo.

Lappi iloitsee siitä, että lainvalmistelun henki on nyt oikeanlainen.

Uusi Suomi haastatteli alkoholilain uudistuksesta vastaavaa ministeriä Juha Rehulaa elokuun lopulla. Lue lisää tästä.