Suuret kansainväliset sijoittajat ovat tällä viikolla myyneet sijoituksiaan eurooppalaisissa valtionlainoissa kovalla kädellä. Bank of America Merrill Lynchin julkistaman datan mukaan euromaiden valtionlainoista vedettiin päättyvällä viikolla rahaa pois 142 miljardia euroa.

Markkinoille yllätyksenä tullut käänne tuntuu myös Suomessa. Suomen valton 10-vuotisen joukkolainan korko nousi Suomen Pankin tilastojen mukaan heti datan julkistamisen jälkeen torstaina 0,42 prosenttiin edellisen päivän 0,32 prosentista. Viisivuotisen lainan korko kaksinkertaistui 0,08 prosenttiin. Yhden päivän liikkeiksi muutokset ovat todella suuria, vaikka Suomen valtionlainojen korot ovat edelleen poikkeuksellisen matalalla.

Myös seuratuimman euromaan Saksan valtionlainojen korot nousivat. Saksan 10-vuotisen lainan korko nousi 0,37 prosenttiin. Alimmillaan Saksan 10-vuotinen korko oli uutistoimisto Bloombergin mukaan kaksi viikkoa sitten 0,049 prosentissa.

-Korot ovat pudonneet tasoille, jolla kuka tahansa sijoittaja sanoo, ettei halua omistaa näitä lainoja ainakaan pitkällä tähtäimellä. Korkojen ei pidä mennä lattiasta läpi vain siksi, että Euroopan keskuspankki ostaa valtionlainoja, markkinatutkija Peter Jolly kommentoi Bloombergille.

Suomalainen korkoasiantuntija varoittaa vetämästä liian nopeita johtopäätöksiä.

-Ison mittakaavan myynnit voivat olla luonteeltaan enemmän teknisiä, on liian aikaista sanoa, että korot olisivat käyneet pohjissa. Silti markkinareaktio on muistutus siitä, että Euroopan keskuspankin ostot eivät ole välttämättä pelkästään hyvä asia, Nordean analyytikko Jan von Gerich toteaa omassa katsauksessaan.

Euroalueen valtionlainojen korot ovat olleet reippaassa laskussa siitä asti, kun Euroopan keskuspankki ilmoitti aloittavansa valtionlainojen ostot. Suurin osa esimerkiksi Suomen lyhyiden valtionlainojen koroista on tällä hetkellä negatiivisia.