Kauppajätti S-ryhmään kuuluvan HOK-Elannon kantaa ottava itsenäisyyspäivän mainosvideo on tuonut yhtiölle sekä runsaasti kehuja että boikottipalautteita, kertoi HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi Yleisradion aamutelevisiossa torstaina.

– Tiesimme, että se jakaa tunteita ja mielipiteitä. Olemme saaneet aika paljon positiivista ja kielteistäkin palautetta, Niemi sanoi.

Video on nähtävissä tämän jutun alaosassa. HOK-Elanto julistautuu mainoksessa ”kaikkien stadilaisten lafkaksi”. Laulaja Ikenna Ikegwuonu esittää videolla uuden sovituksen Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maasta, ja videolla nähdään maahanmuuttajataustaista väestöä perinteisen suomalaisiksi koetuissa puuhissa.

Polarisoituneessa keskusteluilmapiirissä tämä on tuottanut muun muassa HOK-Elannon Facebook-sivuille ilmoituksia, joissa kerrotaan kaupparyhmän joutuvan vastaisuudessa boikottiin.

– Tällaisiakin palautteita on ilman muuta tullut, Matti Niemi vahvisti aamu-tv:ssä.

– Palautteet ovat olleet sen suuntaisia, että tämä [video] jotenkin olisi suomalaisuutta vastaan, mikä tuntuu hieman erikoiselta. Toisaalta on ajateltu, että tämä olisi poliittinen kannanotto HOK-Elannolta, mutta politiikkaa tässä ei missään nimessä tehdä, politiikan tekee valtioneuvosto. Me haluamme vain antaa ihmisille, jotka tarkastelevat erilaisista ikkunoista tätä maahanmuuttokysymystä, laajempaa perspektiiviä, hän selitti.

Sosiaalisessa mediassa huomiota herättänyt mainos on kerännyt yli 100 000 katselua.