Helsingin Korkeasaaresta löytyi esihistorialliselta ajalta peräisin oleva uhrikivi, Korkeasaaren eläintarha tiedottaa.

Kiven löysi harrastaja-arkeologi jo kesällä 2013. Nyt kivi on kuvattu ja siitä on laadittu raportti. Raportin laatineen arkeologian lehtori Antti Lahelman mukaan kiven sijainti ja korkeus viittaa pronssikauteen, jopa 3500 vuoden taakse, mikä on Suomessa poikkeuksellista.

Kyseessä on kuppikivi eli kivenlohkare, jonka pintaan on kaiverrettu pyöreitä kuoppia. Kuoppiin on saatettu laittaa viljaa, maitoa tai muita pieniä uhrilahjoja luonnon hengille tai esi-isille paremman onnen toivossa.

Pääkaupunkiseudulta ei ole aiemmin löydetty yhtään kuppikiveä. Yleensä suomalaiset kuppikivet ovat peräisin rautakaudelta ja sijaitsevat viljelysmaiden lähistöllä. Kuppikiviä on käytetty useissa vanhoissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa.

Kivi sijaitsee louhikossa lähellä saaren korkeinta kohtaa, lumileopardien ja metsäpeurojen aitauksen vieressä. Kivi on noin kaksi metriä pitkä ja metrin korkuinen.

Kivi sijaitsee alueella, josta suunnitellaan suomalaisen metsäluonnon teema-aluetta. Uhrikivi tulee saamaan kunniapaikan suunnitelmassa.