Vanhustenhoidon ongelmat eivät rajoitu palveluasumiseen. Myös vanhusten kotihoidossa on laajoja ongelmia, selvisi Yleisradion MOT-ohjelmasta maanantaina.

MOT kävi läpi kaikki kotihoidon tapaukset, joita aluehallintovirastot, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tai eduskunnan oikeusasiamies ovat käsitelleet 2016-2019, sekä erilaisia kuntien tarkastusraportteja ja oikeustapauksia. Selsivi, että vanhusten kotihoitoa myyvien yhtiöiden toimintaan liittyy laajoja epäkohtia. Aluehallintovirastot ovat puuttuneet usean yhtiön toimintaan ympäri Suomea.

Kotihoidossa toimivat yhtiöt ovat muun muassa käyttäneet vanhusten hoitoon henkilökuntaa, jolla ei ole lupaa toimia sosiaali- ja terveysalalla – esimerkiksi vartijoita sekä taksikuskeja ja siivoushenkilökuntaa. Epäpätevän henkilökunnan käytöllä on MOT:n selvityksen mukaan pyritty paikkaamaan hoitajapulaa ja säästämään rahaa.

Etenkin kaksi alan suurinta yhtiötä, Stella Kotipalvelut Oy ja Debora Oy, ovat joutuneet tekemisiin viranomaisten kanssa.

Lisäksi kotihoidon palveluita ovat tuottaneet myös yhtiöt, joilla ei ole toimintaan lupaa, esimerkiksi vartiointialan yritykset.

MOT kertoi esimerkin Turusta. Kaupunki ulkoisti kotihoidon palvelualueen Debora-yhtiölle syksyllä 2016. Ohjelman mukaan kokeilu päättyi katastrofitunnelmiin alkuvuonna 2019.

”Esimerkiksi asiakkaiden insuliinit olivat viivästyneet tai jääneet antamatta. Se on todella vakava potilasturvallisuutta vaarantava asia”, sanoo Turun kaupungin avopalveluiden johtaja Anne Vuorinen MOT:ssa.

Ohjelman paljastukset ovat herättäneet tyrmistyneitä reaktioita.

”Vaikuttava ja huolestuttava ohjelma parhaillaan TV 1ssa maamme vanhustenhuollon tilasta. Tämä kriisi ei ole millään tavalla ohi, vaan räjähtämässä syliin. Uusi hallitus saa todella suuren haasteen hoidettavakseen. Vastuu on kunnilla, valtiolla ja viime kädessä meillä kaikilla”, kirjoittaa kansanedustaja, erikoislääkäri ja entinen HUS:n johtaja Aki Lindén Twitterissä.

”Mitä ihmettä tässä maassa tapahtuu! Kuka kehtaa sanoa että meillä kaikilla on edessä ihmisarvoinen ja arvokas vanhuus? Aito hyvinvointiyhteiskunta pitää hyvää huolta niistä jotka siihen eivät itse kykene. Tämän arvon olemme unohtaneet”, tviittaa ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.