Ilves yritti harhauttaa kuvaajaa pois pentunsa läheltä.Kuva: Kimmo Mäkiranta
Tätä saukkokuvaa Kimmo Mäkiranta yritti saada kolme vuotta.Kuva: Kimmo Mäkiranta

Luontokuvausta harrastavan nurmijärveläisen Kimmo Mäkirannan vuosien odotus palkittiin äskettäin, kun hän sai tallennettua harvinaisen kuvan huuhkajasta ja kuusta.

- Se kuva on ollut haaveena viisi vuotta. Olen kolme kertaa aiemmin päässyt tilanteeseen, että olen ollut pöllöstä kuvausetäisyydellä niin, että kuu on ollut taustalla. Kuitenkaan ikinä ennen ei ole onnistunut se, että olisi saanut oikean kulman ja etäisyys pöllöön olisi oikeanlainen. Olen käyttänyt siihen varmaan 150 tuntia, Mäkiranta kertoo Uudelle Suomelle.

–Kyllä se oli aikamoinen lottovoitto, että se kuva onnistui vihdoin. Kaiken kruunasi se, että se pöllö oli tämä minun huuhkajaystäväni, jota olen seuraillut neljä vuotta. Osittain sekin mahdollisti kuvan, että se on tottunut minun liikkumiseeni metsissä, eikä se paennut paikalta, hän lisää.

Hyvien luontokuvien ottaminen vaatii usein paljon aikaa ja vaivaa.

–Kyllähän ne vaatii aika paljon taustatyötä ja metsässä vietettyä aikaa. Esimerkiksi viime vuonna tuli kotikylillä 2400 kilometriä käveltyä kameran kanssa pitkin poikin kylää. Varsinaisia kuvausreissuja, joissa olin piiloutuneena, oli varmaan 300-400 tuntia vuodessa. Ei ne ihan sattumalta tule.

Ilveksen kuvaamisessa hänellä kuitenkin kävi hyvä tuuri kolme viikkoa sitten. Mäkirannan ilvesvideo nousi uutisiinkin hänen ylläpitämänsä Facebook-ryhmän kautta.

–Se oli iltalenkillä ihan puhdas vahinko, mitä ei varmaan enää ikinä elämässä tule tapahtumaan, Mäkiranta kertoo.

–Emo oli jättänyt pennun tien toiselle puolelle niin, että me ajauduimme vahingossa emon ja pennun väliin, mikä aiheutti emon käyttäytymisen. Se ei lähtenytkään karkuun vaan yritti houkutella pennun luota pois.

Mitä varusteita pitää hankkia ja paljonko niihin pitää laittaa rahaa, jos haluaa aloittaa luontokuvauksen?

–200–300 eurolla saa ostettua mukavan pokkarikameran, jolla pääsee alkuun. Ei kannata missään tapauksessa puolta omaisuutta heittää heti peliin. Se saattaa yllättää monen, miten paljon työtä joutuu tekemään. Peruslähtökohta on se, että ensimmäinen kalusto on sellainen, mitä viitsii kantaa koko ajan mukana. Kamera täytyy olla koko ajan kuvausvalmiina ja kameran ominaisuudet on hyvä olla jo valmiina säädettynä sään mukaan, jotta on mahdollisimman valmiina kuvaustilanteessa, Mäkiranta vastaa.

Kännykkäkameroiden ongelma on, että kovin kaukaa ei saa hyviä kuvia.

–Käytetyistä järjestelmäkameroista ja teleobjektiiveista voi lähteä liikkeelle, jos haluaa kuvata kauempaa.

Netistä löytyy tietoa vasta-alkajille, minkä lisäksi Mäkiranta suosittelee lainaamaan kirjastosta esimerkiksi Suomen luontokuvaajien käsikirjan tai Hannu Hautalan Luontokuvausopas -kirjan.

–Luontokuvaamisen voi aloittaa vaikka kaupunkialueella puistoista tai maaseudulla oman pihan lintulaudalta, Mäkiranta sanoo.

Mäkirannan oma innostus kuvaamiseen alkoi mehiläisten tarhaamisesta ja siitä, kun hän sairastui MS-tautiin.

–Naapuri sanoi, että ei pysty enää hoitamaan mehiläisiä yksin, ja aloimme kesällä 2011 tarhata mehiläisiä. Oli alettava seurata, mistä kasveissa ne keräävät siitepölyä. Sitten alkoi luonto kiinnostaa enemmän, Mäkiranta kertoo.

–Isoin muutos oli, että vuoden 2011 lopussa sairastuin MS-tautiin. Oli laitettava elämässä asioita uuteen järjestykseen. Kun olin sairaalassa muutaman päivän kävelykyvyttömänä, tajusin, että käveleminen ja liikkuminen ei ole itsestäänselvyys. Kun aloin liikkumalla kuntouttaa itseäni, kohtaamisia eläinten kanssa tuli, hän kertoo.

Kamera alkoi pikkuhiljaa kulkea mukana, ja erityisesti huuhkajat alkoivat kiinnostaa.