Hallituksen tänään esittelemään radikaaliin työelämän muutosesitykseen sisältyy yksi seikka, joka erityisesti huolettaa ay-liikettä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen tiedotteen mukaan työelämää muuttavat esitykset on tarkoitus toteuttaa ”pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa”.

Toimintatapaan puuttuivat tuoreeltaan sekä korkeasti koulutettujen Akava että toimihenkilökeskusjärjestö STTK. Akava ”varoittaa maan hallitusta koko suomalaisen sopimusjärjestelmän romuttamisesta, kun se aikoo pakottamalla purkaa palkansaajien ja työnantajien välistä sopimusvapautta”.

– Akava ymmärtää, että rakenteita on pakko uudistaa. Heikentämällä työntekijöiden oikeuden sopia työehdoistaan yhdessä työnantajan kanssa maan hallitus on kuitenkin vaarassa romuttaa koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan selkärangan, joka on sopimisessa. Suomi on vaarassa siirtyä uudistajasta varhaisteolliseen yhteiskuntamalliin, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder Akavan tiedotteessa.

STTK:n mukaan pakottava lainsäädäntö tarkoittaa sitä, että työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa ei ole mahdollisuutta sopia asioista toisin alakohtaisesti. Järjestön puheenjohtajan Antti Palolan mielestä hallituksen toimet ovat "raju hyökkäys Suomen mallia ja työmarkkinoiden vakaata sopimuskulttuuria vastaan".

– Hallitus leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin lähellä, STTK:n Antti Palola sanoo tiedotteessa.

Akavan Fjäderin mukaan työn hinnasta sopiminen on työntekijöiden ja työnantajien välinen asia, ei hallituksen.

– Vaarana on, että hallitus on lähdössä tielle, jossa se uhkaa rikkoa Suomen perustuslakia ja Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Lisäksi hallitus poistaa pohjan yhteiskuntarauhan turvaavalta sopimustoiminnalta.

Akava uskookin, että yhteiskuntasopimus ”olisi ollut kivuttomampi ja oikeudenmukaisempi tapa sopia rakenteiden uudistamisesta”.

LUE MYÖS: Juha Sipilä paljasti kovan listan: Sunnuntain tuplapalkka historiaan – sairauslomiin iso muutos