Sekä kuluttajien että teollisuuden luottamus Suomen talouteen laski selvästi kesäkuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa lukemassa -4,6, kun se toukokuussa oli -1,8 ja huhtikuussa -1,7. Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 1,7. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,5.

”Kuluttajien luottamus romahti kesäkuussa tuntuvasti ennakoitua enemmän. Odotukset sekä omasta että koko Suomen taloudesta luisussa. Tihkusade ja +14 C eivät tule ratkaisemaan tätä”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi Twitterissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus hiipui hieman vähemmän, mutta kuitenkin selvin lukemin. Luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa tehdyssä tiedustelussa -5, kun toukokuussa vastaava saldoluku oli +1. Luottamusoli kesäkuussa pitkän aikavälin keskiarvoa (+1) matalammalla.

”Maailmantalouden epävarmuus heijastuu suomalaisyritysten luottamukseen. Teollisuus jatkoi kesäkuussa laskusuunnassa. Myös rakentamisessa tultiin alaspäin. Työllisyyden ylläpitää palveluiden hyvää virettä”, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

”Myös kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ovat heikentyneet selvästi viimeisen viiden aikana. Kesäkuussa myös odotukset omasta taloudesta tulivat alaspäin. Vaikea nähdä, että toisella vuosipuoliskolla tilanne kääntyisi parempaan”, hän jatkaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomauttaa, että kyseessä ovat ensimmäiset luottamusindikaattorit Antti Rinteen (sd) hallituksen kaudella.

”Varovaisuutta ilmassa. Tämä oli eka Rinteen hallituksen aikainen mittaustulos.”