Ratkaisun myötä yksityisen sosiaalipalvelualan palkkaero kuntasektoriin nähden pienenee ja kiky-tunnit jäävät historiaan.

Sopimuksen myötä kaikki palkankorotukset tulevat yleiskorotuksina ja alarajakorotuksina, ei paikallisesti sovittavina erinä. Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen yleiskorotus on 1. elokuuta 2020 1,3 prosenttia ja 1. heinäkuuta 2021 1,5 prosenttia.

Syyskuun alussa 2021 nostetaan vähimmäispalkkatasoa alarajakorotuksina, joiden kustannusvaikutus on noin 0,6 prosenttia.

Alarajakorotusten vuoksi alan vähimmäispalkkataso nousee reilusti, ja ratkaisun ansiosta eroa kuntapuolen palkkatasoon pienennetään, tiedotteessa sanotaan.

Esimerkiksi kunkin palkkaryhmän alinta taulukkopalkkaa korotetaan 1,1 - 2 prosentilla. Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan palkkaluokasta riippuen enimmillään 4,8 prosenttia.

”Palkkausjärjestelmän uudistaminen ja vähimmäispalkkojen nostaminen ovat olleet todella merkittäviä tavoitteita neuvotteluissa. Ilman näitä parannuksia alan palkkakehitys olisi pysähtynyt ja se olisi vaikuttanut työntekijöiden saatavuuteen”, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola tiedotteessa.

”Palkkojen kiinnikuromista kunta-alaan jatketaan myös tämän sopimuskauden jälkeen.”

Kiistellyt kiky-tunnit poistuvat myös 31. elokuuta 2020 alkaen ilman kompensaatiota. Tehyn lakimies Mirja Kinnunen kertoo tiedotteessa kiky-tuntien poistumisen olleen iso kysymys.

”Työajan pidentäminen ilman korvausta on koettu hyvin epäreiluna ja kiky-tuntien poistumisesta käytiin tiukat neuvottelut. Tämä oli oikeudenmukainen ratkaisu.”

Ratkaisun myötä sosiaalipalvelualalla jonkin verran käytössä oleviin epätyypillisiin työsuhteisiin tulee myös rajoituksia ja ohjeita.

Parannuksia on luvassa myös työhyvinvointiin, hälytysrahakorvauksiin ja henkilöstön edustajien toimintaedellytyksiin liittyen. Viisipäiväinen vuosilomalaskenta otetaan vihdoin käyttöön. Käyttöönotossa on siirtymäaika. Hälytysrahatasoja korotetaan 8-20 prosenttia.

Tehy, SuPer ja ERTO neuvottelevat Sote ry:nä sosiaalipalvelualan yleissitovasta työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa.

Lue seuraavaksi: