Nashi-mielenosoittaja Mark Siryk Sanomatalossa maaliskuussa 2009.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Venäläinen Nashi-järjestö tukijoukkoineen järjesti iltapäivällä Helsingin Sanomatalossa mielenosoituksen Viron menneisyyttä käsittelevän kirjan julkaisutilaisuudessa. Viron patsasmellakoista tuttuja nasheja oli suurta alkukohua herättäneessä tilaisuudessa paikalla vain seitsemän.

- Tämä on Suomen ensimmäinen askel kohti fasismia, Pietarista mieltään Suomeen osoittamaan tullut Mark Siryk kertoi Uudelle Suomelle.

Siryk esitteli Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirjan julkaisutilaisuuden aikaan julistetta, jossa julistettiin Viron harjoittavan apartheid-politiikkaa venäläisvähemmistöään kohtaan.

- Toivon että Suomeen ei pesiinny samanlaista fasismia kuin Viroon, Siryk sanoi.

Julisteissa oli kuvia Viron passeista, joihin oli editoitu teksti ”alien”. Tällä nashit halusivat viestiä, ettei vironvenäläisillä ole samoja oikeuksia maassa kuin virolaisilla.

Tilaisuuteen dosentti Johan Bäckmanin ja Suomen antifasistisen komitean kutsumina saapuneet nashit olivat kaikki miehiä, iältään parikymppisiä. Seitsemästä ihmisestä viisi oli Virosta, kaksi Pietarista ja yksi Liettuasta.

Suomen islamilainen puolue järjesti tilaisuudessa tukimielenosoituksen nasheille. ”Puolueen” puheenjohtaja Abdullah Tammi totesi, että tietää Virossa asuneena, kuinka paljon venäläisiä maassa sorrettaan.

Lapualainen eurovaaliehdokas Kai Pöntinen (kok.) järjesti Sanomatalossa vastamielenosoituksen Nashi-nuorille. Mukana oli Pöntisen mukaan neljä henkilöä Pohjanmaalta.

Yleisöä paikalla oli kirjanjulkistajaisissa jopa muutamia satoja. Tilaisuuden juontaja Tuomas Enbuske totesikin, ettei paikalla ole koskaan nähty näin paljoa ihmisiä.

Kello 17 mielenosoittajat siirtyvät elokuvateatteri Orionille, missä alkaa Viron suurlähetystön isännöimä seminaari, jota mielenosoittajat ovat pitäneet venäläisvastaisena.