Attendo Suomen uusi johtaja Virpi Holmqvist esittää, että hoivapalveluissa otetaan käyttöön uusi valtakunnallinen palveluseteli. Sen avulla asiakas voisi hakeutua hoivaan nykyistä vapaammin, mikä tasoittaisi kuntien hoivakäytäntöjen eroja. Setelillä voisi myös olla valtakunnallinen arvo, ja sitä voisivat käyttää ainakin ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevat vanhukset.

”Hoivaan ja hoivan piiriin pääsyyn pitää myös saada valtakunnalliset kriteerit. Kuntien erot ovat jo nyt suuret. Kuntien heikko taloudellinen tilanne on hoivan kannalta haastava”, Holmqvist sanoo.

Holmqvist aloitti työt Attendo Suomen liiketoimintajohtajana tällä viikolla. Tätä ennen hän toimi sadan miljoonan euron liikevaihtoon kurottavan päiväkotiketju Touhulan toimitusjohtajana, mikä ennen hän työskenteli johtajana pörssiyhtiö Pihlajalinnassa. Hän on jo aiemmin työskennellyt myös Attendossa.

Suomen-toimintoja pitkään johtanut Pertti Karjalainen vastaa nyt myynnistä, liiketoiminnan ja kiinteistöjen kehityksestä sekä yhteistyöstä kuntiin ja viranomaisiin. Karjalainen on myös suuri omistaja Tukholman pörssiin listatussa emoyhtiö Attendo AB:ssa.

Nyt puhuttavat jo ”pakkosiirrot”

Pula hoitajista on viime aikoina pahentunut, mutta tilanne vaihtelee paljon alueittain. Pääkaupunkiseutu on yksi pahimmista alueista. Hoivakodin ja sen johtajan maine vaikuttavat, sillä hoiva-alalla viidakkorumpu levittää tehokkaasti näkemyksiä heikoista ja hyvistä esimiehistä.

Hoitajapulan arvioidaan vaikeutuvan, kun uusi sitova 0,7-hoitajamitoitus tulee käyttöön vuonna 2023. ”Työvoimapulaa kasvaa, mutta niin kasvaa myös hoivan tarve. Kyllä tämä on pelottava yhtälö. Hoiva-alan koulutuspaikkoja on tulossa lisää, ja pohdimme myös omia koulutusohjelmia”, Holmqvist toteaa.

Holmqvist vastustaa vanhusten ”pakkosiirtoja” keinona purkaa hoivajonoja ja tasoittaa hoivakotien käyttöasteita. Jotkin kunnat ovat viritelleet tällaista keskustelua. Monilla paikkakunnilla jonot ympärivuorokautiseen hoivaan ovat aivan liian pitkiä suhteessa hoivan tarpeessa olevien vanhusten kuntoon.

”Ei voida asiakkaita ihan miten tahansa siirrellä. Ikäihmiset haluavat useimmiten paikan hoivakodista, joka sijaitsee kymmenen kilometrin säteellä kotipaikasta tai sitten läheltä omaisia, jos he asuvat toisella paikkakunnalla”, Holmqvist sanoo.

Uudet hankkeet tarkkaan syyniin

Attendo AB antoi keväällä kaksi tulosvaroitusta Suomen hoivakriisin vuoksi. Viranomaiset lisäsivät yksityisten hoivakotien tarkastuksia ja löysivät isoja ja pieniä puutteita toiminnasta. Attendon ja muiden alan yritysten on neuvoteltava uusiksi kymmeniä sopimuksia kuntien kanssa, koska kustannukset kasvavat uusien tulkintojen vuoksi.

”Hoivakriisi muutti meidän asioita pysyvästi. Omavalvonnan suunnitelmat on päivitetty ja sisäistä valvontaa lisätty. Ulkopuolinen taho on arvioinut lääkehuollon käytäntöjä ja niihin on tehty uudet toimintaohjeet. Työntekijät on otettu mukaan kehittämiseen”, Virpi Holmqvist luettelee.

Attendo harkitsee nyt Suomessa yrityskauppoja aiempaa tarkemmin ja suhtautuu uusiin hankkeisiin entistä varovaisemmin. Sopimusehtojen pitää esimerkiksi olla kunnossa – suomeksi sanottuna kuntien on oltava valmiita maksamaan hoivasta enemmän kuin ennen. Tämä johtuu kiristyneistä vaatimuksista.

”Ihan kokonaan ei ole vedetty niin sanotusti liinoja kiinni uusista hankkeista. Jo aloitettuja hankkeita on sitä paitsi lukuisia, ja ne etenevät suunnitellusti”, Holmqvist kertoo.

Yrityksellä on siis hitaamman kasvun kausi ja hoivan laadun varmistaminen.

”Uusia yksikköjä on ollut paljon, ja niissä henkilökunnan perehdyttäminen oli jäänyt liian ohueksi. Tähän kiinnitämme nyt erityisen paljon huomiota”, Holmqvist lupaa.