Kainuussa tapahtuu henkirikoksia väkilukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muualla Suomessa.Kuva: Wikimedia Commons

Asukaslukuun suhteutettuna Kainuussa tapetaan ja murhataan selvästi enemmän ihmisiä kuin missään muualla Suomessa. Laskelmista kertoo Kainuun Sanomat.

Tuhatta asukasta kohti laskettuna Kainuussa tehtiin viime tammi-marraskuussa 0,082 henkirikosta. Maan toiseksi tuhoisimmalla alueella Kanta-Hämeessä jäätiin miltei puoleen tästä. Oulussa henkirikoksia tuli ilmi väkilukuun suhteutettuna noin kolmannes Kainuun määrästä. Helsinki jäi noin puoleen Oulun "tappotiheydestä".

- Poliisin näkemys on, että korkea työttömyys ja syrjäytyminen vaikuttavat väkivallan määrään. Jokainen tapaus on tietysti oma kuvionsa, ja on tosi vaikeaa vetää ne kaikki saman nimittäjän alle. Myös humalajuominen liittyy pahoinpitelyihin. Taustalla voi olla jonkinlaista väkivallan kulttuuriakin, sanoo poliisipäällikkö Pertti Rönkkö Kajaanin poliisilaitokselta Kainuun Sanomille.

Murhia ja tappoja tehtiin viime vuonna Suomessa 11 ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 98. Esimerkiksi Espoon Sellon tuore tragedia ei ole mukana tilastoissa. Kaikista Kainuun kuudesta surmatyöstä syylliset on saatu selville.