Sunnuntaina annetut lakkovaroitukset ovat käynnistäneet työmarkkinaosapuolien kesken rajun väittelyn siitä, mitä niin sanotuista kiky-tunneista on itse asiassa sovittu. Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto ilmoittivat sunnuntaina laajoista työtaisteluista.

Lue lisää:

Suonen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo suoraan, että Suomen työmärkkinajärjestelmä ei toimi.

”Tämä rähinä osoittaa, että Suomen työmarkkinajärjestelmä ei toimi. Tarvitaan toisin sopimisen oikeus, jotta sopimisen mahdollisuus siirtyy aidosti työpaikoille, tessien merkitys ohenee ja yrityksissä voidaan yhdessä sopien rakentaa oma menestyksen tie”, hän kommentoi Twitterissä.

Pentikäisen ulostulo on vastaus SAK:n puheenjohtajalle Jarkko Elorannalle ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työelämäasioista vastaavalle johtaja Ilkka Oksalalle, jotka ovat sunnuntaina väitelleet kiky-tunneista sosiaalisessa mediassa. Elorannan mukaan kiky-tunneista tuli liittokierroksella ”juuri sellainen kanto sopimuskaskeen kuin odotettiinkin”.

Lue myös:

Oksalan mukaan vääntö osoittaa, ettei keskitetysti pidä sopia mitään työehtosopimuksiin liittyvää.

”Tämähän viimeistään osoittaa kaikille tupo-haikailijoille, että keskitetysti ei pidä sopia mitään, joka on tarkoitus työehtosopimuksin voimaan saattaa. Kiky-tunnit sovittiin aikoinaan keskusjärjestöjen toimesta pysyviksi, mutta niiden vieminen tesseihin 3 vuotta sitten jo horjui.”

(Juttu jatkuu upotusten alla.)

Kiky-tunneista osattiin odottaa kovaa vääntöä liittokierrokselle sen jälkeen, kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden riidassa saatiin sopu. Teollisuusliiton Riku Aalto nosti juuri kiky-tunnit yhdeksi sopimuksen tärkeimmäksi saavutukseksi. Työnantajaleiri on tulkinnut, Teollisuusliiton päässeen kilpailukykysopimuksen lisätunneista eroon vain siksi, että kiky oli kirjattu erilliseen irtisanottavissa olevaan lisäpöytäkirjaan.

”Kikystä ja sen 24h neuvotelleena ja sopineena voin vakuuttaa, että se oli pysyvä rakenteellinen korjaus pois lukien Teknologiateollisuus. Sopimisen kulttuuri murentumassa, jos yhdessä päätettyyn ei voi enää luottaa”, Elinkeinoelämän EK:n keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi sunnuntaina.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta muistuttaa, että työehdot neuvotellaan aina uusiksi.

”Ei tässä mikään murene. Ja tiedät että teknologiateollisuuteen implementoitiin ihan sama kiky kuin muuallekin. Laskettiin mukaan kikyn kattavuuteen ja vielä hetki sitten työnantajat pitivät alojen välistä eroa korkeintaan henkisenä”, hän vastaa Häkämiehelle.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Työmarkkinatilanne ei ainakaan helpotu alkavalla viikolla, kun kunta-alan neuvottelut alkavat. Myös kunta-alan työntekijät vaativat kiky-tunneista luopumista, työnantaja on kokonaan toista mieltä.

Julkisten alojen koulutettujen työntekijöiden neuvottelujärjestön JUKO:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on jo uhannut irtisanoa koko julkisen sektorin työ- ja virkaehtosopimukset jo ennen niiden päättymistä, jos kikystä ei muuten päästä eroon.

Lue seuraavaksi: