Kaksikymmentävuotias upseerikokelas Ville Pekkala Kiuruvedeltä meni esimiehensä puheille pähkäillen, mitä oli tullut töpänneeksi.

Moitteiden sijaan Pekkala sai esimieheltä käteensä kirjekuoren, jossa kerrottiin nuorelle miehelle myönnetystä II luokan vapaudenmitalista. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ojensi hänelle mitalin neljäntenä päivänä kesäkuuta, Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä.

Mitalin myöntäminen nuorelle miehelle sai monet mietteliäiksi. Hämmentynyt oli kunnianosoituksen kohde itsekin.

– Ei sitä tajua vieläkään. Siellä ne olivat kuulemma esimiehet ja presidentti kabineteissaan miettineet ja näin päättäneet. Nöyräksi vetää tällaisen maalaispojan, kun ajattelee, millaisia uhrauksia mitalin eteen on aiemmin tehty. Minä en ole ketään tappanut enkä kenenkään henkeä pelastanut. Mistään niin massiivisesta ei ole ollut kyse. En haluaisi ylpistellä tällä, koska tiedän, kuinka huomattavasta asiasta on kyse ja arvostan sitä, sanoo Pekkala.

Reserviupseerikoulun tiedottaja Kirsi Lauri tietää tarkkaan, mikä Ville Pekkalasta tekee mitalin arvoisen. Mitalin, joka jaettiin nyt ensimmäistä kertaa rauhan aikana ja jota Pekkalalle ehdottivat ja hakivat reserviupseerikoulun johtaja ja Pekkalan esimiehet.

– Pekkala on osoittanut olevansa saapumiserässään poikkeuksellinen upseerikokelas. Hän on perusteluiden mukaan toiminut pyyteettömästi ja ansainnut kouluttajana toimiessaan alaistensa erityisen luottamuksen. Lisäksi hän on ensimmäinen upseerikokelas, joka on vaativan koulutusohjelman lisäksi onnistunut hoitamaan oppilaskunnan hallituksen pääsihteerin toimen ja nousemaan vielä oman yksikkönsä priimukseksi, kertoo Lauri.

Ville Pekkala nousi kakkoseksi koko saapumiserän koulutettavista. Ainutlaatuisena suoritusta voi pitää juuri Pekkalan ylimääräisten luottamustehtävien vuoksi.

– Hallituksen pääsihteerin tehtävä on erityisen raskas. Pääsihteerillä on kaikki langat käsissään, selventää Lauri.

Kirsi Lauri uskoo, että osa ihmisten hämmästyksestä mitalin myöntämisen suhteen juontaa mitalin historialliseen merkitykseen ja sen sodan aikaisiin myöntämiskriteereihin.

– II luokan vapaudenmitalinhan voi myöntää myös siviilille. Sitä vaihtoehtoa ei vain ole ennen tätä ajateltu, sanoo Lauri.

Kouluttajakokelas Pekkalaa on kosiskeltu jäämään armeijan leipiin. Hän on kuitenkin lähdössä opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ensi syksynä. Pekkala keskittyy tuolloin valtio-oppiin ja uskoo päätyvänsä johtotehtäviin tavalla tai toisella.

– Kyllä minun ammattini liittyy johtamiseen joko valtiollisissa tehtävissä, virkamiehenä, politiikassa tai sitten yksityisellä sektorilla yritysjohtajana, kertoo Pekkala, joka kotisivuillaan ilmoittaa ihailevansa Mahatma Gandhia.