Suomessa on ensimmäistä kertaa selvitetty nollatuntisopimuksella työskentelevien määrää. Tilastokeskus kertoi tutkimustuloksistaan vuoden 2014 Työvoimatutkimuksessa.

- Tulosta voi pitää pienoisena yllätyksenä: nollatunti­sopimuksella työskenteli peräti 83 000 palkansaajaa vuonna 2014, kirjoittaa erikoistutkija Anna Pärnänen Tilastokeskuksen blogissa.

Nollatuntisopimuksella työskentelee Tilastokeskuksen mukaan neljä prosenttia kaikista palkansaajista. Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa minimityötuntien määräksi on sovittu nolla tuntia.

Kaikista nollatuntisopimuslaisista lisätunteja haluaisi 30 prosenttia eli noin 25 000 palkansaajaa, Pärnänen kertoo.

Pääasiallisesti opiskelevia, osa-aikaisesti työskenteleviä nollatuntisopimuslaisia on 36 prosenttia, osa-aikaisesti työskenteleviä ansiotyöläisiä 25 prosenttia ja kokoaikaisesti työskenteleviä 29 prosenttia.

Pärnäsen mukaan tutkimuksen tulokset tukevat sekä työnantajien että työntekijöiden näkemyksiä.

- On selvää, että nollatunti­sopimukset tuovat joustoa työnantajille työvoiman käytön suhteen. Toisille se sopii, toisille ei. Suurimmalle osalle opiskelijoita työtuntien vähäisyys ei ole ongelma. Varsin iso on kuitenkin se joukko, jolle lisätyötunneilla todella olisi tarvetta, Pärnänen kirjoittaa.