Suomessa on ihmetelty turvapaikanhakijoiden miesenemmistöä, ja yksin matkustavia naisia onkin vain noin yksi prosentti Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista.

Saksaan kuukausi sitten saapunut 20-vuotias syyrialaisnainen Nesrin kertoo Deutsche Wellelle ilmiön taustoista. Matka Eurooppaan sisältää naisten kannalta muitakin riskejä kuin Välimeren ylityksen. Eikä vaara ole ohi Euroopassa, jossa naiset ovat vastaanottokeskuksissa yhä alttiita joutua seksuaalisen tai muun väkivallan uhreiksi.

Syyrialaisnainen saapui perheensä kanssa ensin Kreikkaan Turkista ja siirtyi sitten Unkarin kautta Saksaan. Vaikein osa matkaa hänelle oli unkarilainen vankila, jossa hän joutui odottamaan miesvaltaisen siirtolaisjoukon keskellä useiden päivien ajan.

– Se on hyvin vaikeaa meille. En voi pitää miestä kädestä, enkä voi asettua makuulle miehen edessä, syyrialainen kertoo.

Hänen mukaansa häirinnältä voi arabikulttuurissa välttyä, jos ei puhu tuntemattomille miehille ja välttää kontaktia, ”merkkien antamista”.

– Mutta näimme paljon asioita, hän toteaa matkastaan.

Epämukavuus ja riskit ovat jatkuneet vastaanottokeskuksessa Saksassa, jossa wc- ja peseytymistilat jaetaan noin sadan henkilön kesken. Saksalaiset naisjärjestöt ovat vaatineet naisille ja miehille erillisia asuintiloja vastaanottokeskuksissa. Yksi ongelmista on, että kulttuuritaustastaan johtuen turvapaikanhakijanaiset ovat varovaisia puhumaan kohtaamistaan vaikeuksista.

Suomessa Tornion järjestelykeskuksen perustamisen jälkeen keskukseen tulijoista perheiden osuus on ollut noin 31 prosenttia ja yksinäisten miesten osuus noin 65 prosenttia.