Matti Vanhasen (kesk.) hallitus korottaa viinaveroa jo kolmannen kerran puolentoista vuoden sisällä. Tiedossa on 10 prosentin korotus niin viinan, viinin kuin oluen veroihin.

- Tietojeni mukaan hallitusohjelman puolivälitarkistuksessa on tehty periaatepäätös, että vero nousee tasaisesti kaikissa alkoholiryhmissä, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula sanoo Yle Uutisille.

Korotukset tulisivat voimaan mahdollisesti jo huhtikuussa.

Esimerkiksi puolen litran koskenkorvapullon hinta on nousemassa 83 sentillä 12,09 euroon, Yle Uutiset kertoo. Edellinen korotus tuli voimaan vasta tammikuun alussa, jolloin kossupullon hinta nousi 77 senttiä.

Alkoholitutkija pitää veronkorotusta sinänsä hyvänä asiana, mutta kritisoi hallituksen hätiköintiä rahapulassa. Hallitus perustelee viinaveron korotusta aiemmasta poiketen ainoastaan rahapulalla.

- Jos aloitetta olisi valmisteltu tarkemmin, ei olisi välttämättä ehdotettu tasalinjaa. Jos halutaan sosiaali- ja terveyspoliittisia vaikutuksia, kannattaa korottaa oluen ja viinan hintaa, viinillä on paljon pienempi merkitys, sanoo erikoistutkija Christoffer Tigerstedt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.