Viron yritysverotusmallia Suomeen ajavan perussuomalaisten kansanedustajan Veikko Vallinin sijoitustoiminta Virossa näyttää olevan varsin huonosti kannattavaa.

Vallin kannattaa äänekkäästi virolaista yritysveromallia, jossa veroja maksetaan vain, mikäli rahaa otetaan firmasta ulos osinkoina tai palkkoina. Veroa ei makseta, mikäli voittovarat investoidaan edelleen tai jätetään kassaan.

Vallinin virolaisen sijoitusyhtiön tuotto laahaa vuosi vuoden perään miinuksella, vaikka sen sijoitusten arvo on melkein puolitoista miljoonaa euroa.

Vallinin virolaisyhtiön nimi on Vallinvest OÜ ja tappiota se on tehnyt myös viimeisimmällä julkistamallaan tilikaudella.

Vallinvest on perustettu vuoden 2004 lopussa ja alkuun sen toimiala oli urheilulisäravinteiden ostaminen ja myyminen. Vuodesta 2010 Vallinvest on keskittynyt sijoitustoimintaan, kiinteistöjen ostamiseen ja vuokraamiseen sekä muuhun kiinteistöihin liittyvään toimintaan.

Virossa kaikki asunnot ja jopa parkkihallien autopaikatkin ovat omia erillisiä kiinteistöjä.

Osa on parkkipaikkoja

Vallinvest OÜ hallinnoi huomattavaa omaisuutta: varallisuutta yrityksen taseessa oli päättyneellä tilikaudella 1,45 miljoonan euron verran ja kiinteistöjen arvoksi ilmoitetaan 1,1 miljoonaa euroa.

Rahaa yrityksellä on kassassaan yli 150 000 euroa.

Näin suurella varallisuudella saisi huomattavan tuoton millä tahansa sijoitusinstrumentilla ja myös perinteisenä pankkitalletuksena.

Vallin on Vallinvestin hallituksen ainoa jäsen ja ainoa omistaja.

Vallinvestin päätoimialoihin kuuluu omistuksessa olevien asuntojen ulos vuokraaminen ja siitä tulojen saaminen, mutta viimeisimmän tilinpäätöstiedon mukaan se on saanut vuokraustoiminnasta tuloja vain 8 200 euroa kokonaisen vuoden aikana. Kuukautta kohti vuokratuottoja on kertynyt alle 700 euroa.

Edellisvuonna Vallinvestin vuokratuotot olivat vain vähän suuremmat, 9 000 euroa.

Viron kiinteistörekisterin mukaan Vallinvest omistaa Virossa viisi kiinteistöä, joista tosin kaksi on parkkipaikkoja. Ne sijaitsevat kaikki Tallinnassa, ja ovat uusissa tai melko uusissa taloissa. Laulupeo-kadulla Vallinvestillä on samassa talossa kaksi asuntoa.

Näyttää siis siltä, että Vallin pitää asuntojaan tyhjillään, tai niistä on vuokrakäytössä esimerkiksi vain yksi.

Vuokratuotot ovat Virossa pääsääntöisesti huomattavasti korkeammat kuin Suomessa, eikä 6–7 prosentin tuottoa voi pitää Tallinnassa erityisen korkeana.

Asuntojen arvonnousu Virossa sen sijaan on ollut epävarmaa jo ennen koronakriisiäkin ja uudiskohteissa asuntojen arvo jonkun aikaa pikemmin putoaa. Kerrostalojen heikko varustelutasokin vähentää niiden houkuttavuutta tulevaisuudessa.

1,49 miljoonan osingot?

Tulosarakkeessa Vallinvest OÜ ilmoittaa tuloja finanssisijoituksista 2 500 euroa ja korkotuottoja 3 500 euroa. Yrityksen tulos ennen veroja painuu tappiolle 40 euroa. Edellisvuonna tappio oli suurempi.

Jakokelpoisia osinkovaroja Vallinvestissä on oman ilmoituksen mukaan 1,49 miljoonan euron verran. Tilinpäätöksessään se myös ilmoittaa, mikä olisi mahdollisen virolaisen osinkoveron suuruus tuosta summasta: 290 000 euroa.

Viimeisimmällä julkistetulla tilikaudella osinkoja ei jaettu.

Mikäli kansanedustaja Veikko Vallinin pysyvä asuinpaikka on Suomessa, suoritetaan hänen lopullinen verotuksensa todennäköisesti Suomessa.

Vallinvestillä ei ole Tallinnassa omaa toimistoa. Sen virallinen osoite johtaa Tallinnan Technopoliksessa sijaitsevan konsultti- ja tilitoimiston konttoriin.

Siinä, että Vallinilla on yritystoimintaa Virossa, ei ole juridisesti mitään moitittavaa − eikä siinäkään, että toiminta ei ole kannattavaa.

”Ei ole tarkoituskaan tuottaa voittoa”

Kysyttäessä Veikko Vallin kertoo, ettei ole koskaan halunnut kertoa tarkemmin yksityis- eikä sijoitusasioistaan.

Vallinvest OÜ:n asunnoista kolme sijaitsee Virossa ja loput muissa maissa, mutta Vallin ei halua täsmentää, että missä. Hän sanoo, että osa hänen asunnoistaan on hänen omissa nimissään.

Viron-asuntojaan Vallin pitää välillä vuokralla, ja välillä niistä yhtä on remontoitukin. Hän sanoo kokeilleensa asuntojensa vuokrausta Airbnb:n kautta, mutta kokeilu tyssäsi koronaan.

”Airbnb vaikutti lupaavalta, joten jatkan sinä varmaankin sitten, kun majoitustoiminta taas vilkastuu”, Vallin toteaa.

Hän ei ole päättänyt, mitä tekee asunnoillaan pitkällä tähtäimellä. Niistä osa mahdollisesti kasvaa arvoa ja osan hän myy mahdollisesti pois.

Vallinia on kutsuttu ”Tampereen Trumpiksi” kannanottojensa ja varallisuutensa vuoksi. Hän on myös kertonut kannattavansa Donald Trumpin talouspolitiikkaa.

Vallinin mukaan yrityksen omistamisesta Virossa on tehty Suomessa suuri mörkö, vaikkei siihen liity lähtökohtaisesti mitään sen kummempaa kuin yrityksen pyörittämiseen Ruotsissa.

”Jos yritykseni olisi Piilaaksossa, ylistäisivät sitä kaikki. Jos yritys on Virossa, epäillään sitä heti veronkierrosta.”

Vallin ei ole sanojensa mukaan edes yrittänyt tehdä Viron-yrityksellään voittoa. Sen sisällä olevat varat hän hankki aikoinaan myymällä lisäravinnebisneksensä Suomessa ja Virossa.

”Olen asunut Virossa useassa jaksossa ja asuin siellä vielä 2017, ennen kuin pääsin läpi kuntavaaleissa ja muutin takaisin Suomeen. Jos en olisi lyönyt läpi politiikassa, olisin ehkä vieläkin Virossa.”

Vallin ehti perustaa Viroon uuden yrityksenkin, mutta ei ole toistaiseksi käynnistänyt sen toimintaa, koska lähti politiikkaan. Senkin toimiala on lisäravinnekauppa.