Koronavirustartuntojen määrä on hieman kasvanut Tanskassa koulujen avaamisen jälkeen, kertoo tanskalainen The Local.

Lehti viittaa maan tartuntatautiviraston tuoreeseen analyysiin Tanskan tilanteesta. Raportti on päivätty viime keskiviikolle. Tanska avasi koulunsa ja päiväkotinsa 15. huhtikuuta, josta oli tuolloin kaksi viikkoa aikaa.

LUE SEURAAVAKSI:

Lehden mukaan niin sanottu tartuttavuusluku on nyt 0,9, kun aiemmin se oli 0,6. Luku on kuitenkin edelleen pienempi kuin yksi, mikä viittaa epidemian hidastumiseen.

Tartuttavuusluvulla eli R0-luvulla kuvataan, kuinka monelle ihmiselle koronaan sairastunut tartuttaa viruksen. Jos luku on alle yksi, tartunnan saaneiden lukumäärä yhteiskunnassa pienenee. Tanskalaisviranomaisten mukaan mikään ei nyt Tanskassa viittaa epidemian todelliseen kiihtymiseen.

Viranomaiset kuitenkin toteavat, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneiden lukumäärä on vakiintunut noin 20–40 tapaukseen päivässä, eikä määrä enää laske yhtä voimakkaasti kuin ennen pääsiäistä.

The Local huomauttaa, että uudet tiedot saattavat saada Tanskan päättäjät varovaisemmiksi rajoitustoimien purkamisessa, koska tartuttavuusluku on hyvin lähellä kriittistä rajaa.

Tiedot Tanskan tapahtumista ovat tärkeitä Suomelle, sillä meillä hallitus päätti viime viikolla koulujen ja päiväkotien avaamisesta. Kouluihin ja päiväkoteihin on määrä palata ensi viikon torstaina 14. toukokuuta.