Tanskan sosialidemokraattinen puolue ehdottaa turvapaikkajärjestelmän radikaalia muuttamista niin, että turvapaikkaa ei enää voisi hakea saapumalla Tanskan rajalle.

Sosialidemokraattinen puolue on Tanskan suurin, mutta tällä hetkellä oppositiossa. Jos puolue pääsee valtaan, se haluaa estää jäämisen Tanskaan turvapaikkahakemuksen perusteella. Puolueen suunnitelman mukaan Tanska siirtäisi jatkossa niin sanotut ”spontaanit” turvapaikanhakijat tanskalaisten pyörittämään vastaanottokeskukseen, joka sijaitsisi jossakin kolmannessa maassa – todennäköisimmin pohjoisessa Afrikassa.

Turvapaikkaa hakevien henkilöiden täytyisi pysyä tässä vastaanottokeskuksessa hakemuksensa käsittelyn ajan, kertoo avauksesta raportoiva Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Demaripuolueen mukaan uusi järjestelmä olisi nykyistä parempi myös turvapaikanhakijoille.

– On välttämätöntä perustaa järjestelmä, joka on inhimillisempi kuin nykyinen mallimme, sanoo sosialidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen.

Frederiksenin mukaan Eurooppaan on tullut enemmän pakolaisia kuin maanosa pystyy hoitamaan. Mutta toisaalta valtaosaa maailman pakolaisista Eurooppa ei auta lainkaan, hän huomauttaa.

Rajojen sulkemisen vastapainoksi Tanska ottaisi sosialidemokraattien mallissa jälleen vastaan YK:n kiintiöpakolaisia. Tanskan hallitus on kieltäytynyt kiintiöpakolaisista viime ajat, mutta demarit olisivat valmiita kasvattamaan aiempaa 500 henkilön kiintiötä hieman. Frederiksenin mukaan näin voitaisiin tehdä, sillä Tanska kykenisi hallitsemaan maahanmuuttovirtoja paremmin, kun ”spontaaneja” turvapaikanhakijoita ei enää otettaisi rajoilta sisään.

Tanskan demarit yhdistäisivät uuteen turvapaikkajärjestelmäänsä lisäksi katon ei-länsimaalaisten maahanmuuttajien määrälle.