Tanskan tartuntatautivirasto SSI:n johtaja Kåre Mølbak pitää koronaepidemian toista aaltoa maassa ”hyvin epätodennäköisenä”. Mølbak kertoi hallituksen lehdistötilaisuudessa, että Tanskan toimet viruksen hillitsemiseksi ovat pienentäneet uusien aaltojen mahdollisuutta.

”Jos virus olisi saanut levitä vapaasti emmekä olisi tehneet mitään, uusi aalto todennäköisesti tulisi”, Mølbak sanoi The Localin mukaan.

”Mutta nyt olemme oppineet paljon siitä, miten tämän infektion kanssa tulee toimia. Meillä on testauskapasiteetti ja meillä on mahdollisuus eristää tartunnan saaneet. Samaan aikaan lääkärit ja hoitajat tietävät, kuinka hoitaa potilaita.”

Epidemian toinen aalto kyetään siis taltuttamaan alkuunsa testaa, jäljitä, eristä -taktiikalla, hän uskoo. Sama strategia on käytössä muun muassa Suomessa, jossa kuitenkin toisen epidemia-aallon pelätään olevan hyvin voimakas.

SSI julkaisi tiistaina tietoja viruksen tartuttavuusluvusta Tanskassa. Uusimman arvion mukaan niin sanottu R0-luku on nyt 0,7, mikä tarkoittaa epidemian olevan hiipumassa siitä huolimatta, että Tanska purki koronarajoituksiaan noin kuukausi sitten. Rajoitusten purkamisen jälkeen R-arvo nousi hetkellisesti hieman, ollen noin 1,0 huhtikuussa parin päivän ajan, mutta on tämän jälkeen toukokuussa jälleen laskenut nykytasolleen.

”Se fakta, että tartuttavuus on pysynyt niin tasaisesti alle 1:ssä viimeisen viikon aikana, osoittaa, että avautumisen ensimmäinen vaihe ei ole kiihdyttänyt viruksen leviämistä. Tämä johtuu luultavasti koulujen pyrkimyksestä pitää sosiaalinen etäisyys ja pitää huolta hyvästä hygieniasta. Ja se kertoo siitä, että ihmiset yhä ovat huolellisia ja varovaisia”, sanoo SSI:n osastonjohtaja Tyra Grove Krause tiedotteessa.

Tanska on siirtymässä rajoitusten purkamisen toiseen vaiheeseen, mille ei SSI:n mukaan ole estettä, koska epidemia on laskusuunnassa.

Tanskalaisarvio on osin päinvastainen kuin Suomen ja Ruotsin viranomaisten arviot, sillä molemmissa maissa on varoitettu epidemian toisen aallon voivan iskeä voimalla juuri siksi, että leviämistä rajoitetaan ”liikaa” voimakkailla rajoituksilla esimerkiksi Suomessa. Tällöin laajalle väestönosalle ei ehdi syntyä immuniteettia, joka hidastaisi toisen aallon leviämistä. Myös Marinin hallituksen koronatyön tueksi tehdyssä Hetemäen ryhmän raportissa todetaan, ettei epidemiaa tule hidastaa tarpeettoman voimakkaasti. LUE TARKEMMIN: