Uusien koronatartuntojen määrä Tanskassa on voimakkaassa kasvussa. Pääministeri Mette Fredriksenin hallitus joutuu nyt pohtimaan, pitääkö aiemmin päätetyt rajoitusten höllentämiset perua.

Keskiviikkona Tanskassa todettiin yhteensä 121 uutta tautitapausta, mikä on suurin määrä kolmeen kuukauteen. Tartuntamäärä on viimeksi ollut korkeampi toukokuun 7. päivä, jolloin uusia tapauksia todettiin 124.

Viime viikolla uusien todettujen tapausten määrä tuplaantui edellisviikon 247 tapauksesta 494 tapaukseen. Koronan leviämisen taustalla on kolme tunnettua tapausta. Ringstedin kaupungissa lihatalo Danish Crownin teurastamolla tauti on levinnyt työntekijöiden keskuudessa. Torstaina kerrottiin 41 uudesta tapauksesta ja kaikkiaan teurastamoon kytkeytyy nyt 120 tapausta. Kaikki Danish Crownin 700 työntekijää Ringstedissä halutaan nyt testata.

Lisäksi Aarhusin kunnassa on todettu 78 uutta tapausta ja lisäksi Tanskan somalivähemmistön keskuudessa on todettu 61 tapausta.

Tanskan tartuntatautivirasto Serum Institutin osastonjohtaja Tyra Grove Krause kertoo Tanskan TV2:lle, että nämä tunnetut epidemiat eivät kuitenkaan yksistään riitä selittämään viime päivien kasvua. Hänen mukaansa kehitys on ”huolestuttavaa”.

Tanskassa puolueet ovat sopineet rajoitusten uusista purkamisista, ja lauantaina kokoontumisrajoitusta on tarkoitus höllentää 100 henkilöstä 200:aan. Grove Krause ei säästele sanojaan kertoessaan näkemyksensä suunnitelmista.

”Minusta se on typerää korottaa rajaa 100:sta 200:aan nyt kun tautitapaukset ovat nousussa. Koska se tarkoittaa, että riski uusista superleviämistapahtumista on suurempi kuin kuukausi sitten”, Grove Krause sanoo TV2:lle.

Uusi höllennys luvassa jo lauantaiksi

Tanskalaispuolueet ovat sopineet yhdessä, että rajoitusten purkamisessa edetään neljänteen ja viimeiseen vaiheeseen ensi viikolla. Tuolloin kaikki koulutuslaitokset ja yökerhot avattaisiin ja yli 500 hengen tapahtumat olisivat jälleen sallittuja.

Serum Institutin varajohtaja ja varautumisesta vastaava johtaja Kåre Mølbak suosittaa, että poliitikot peruisivat aikeensa.

”Tällä hetkellä terveysalan ammattilaisena en voi suositella sitä”, Mølbak sanoo Ingeniøren-lehdelle.

”Siihen liittyy suuri riski, ja mikäli sen riskin haluaa nyt ottaa poliittisesti, niin siitä pitäisi tehdä poliittinen päätös.”

LUE MYÖS: