Syyskuussa Suomessa syntyi ennakkotietojen mukaan 94 elävää lasta enemmän kuin vuosi sitten syyskuussa. Nousua edellisvuoteen on noin 2,4 prosenttia. Iloisen havainnon teki EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Twitterissä.

Hän iloitsee, että hyvä kehitys jatkunee loppuvuonnakin, sillä äitiysavustuksia on elo- ja syyskuussa myönnetty edellisvuotta enemmän. Äitiysavustusta (eli äitiyspakkausta tai rahana otettua avustusta) voi hakea, kun raskaus on kestänyt noin viisi kuukautta, joten sen voidaan ajatella ennustavan syntyvyyttä muutaman kuukauden eteenpäin.

Uskaltaako tästä jo riemuita? Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mielestä kyllä kannattaa.

”Olen ajatellut, että kyllä se aallonpohja jossain vaiheessa tulee, ja jos se oli nyt, niin hyvä. Ja on yksi kuukausi enemmän syntyneitä parempi kuin nolla kuukautta”, Rotkirch sanoo.

Hän haluaisi seuraavaksi tietää, missä äitien ikäryhmissä lisäystä on tullut, ja onko kyseessä enemmän esikoisia vai toisia ja kolmansia lapsia (yli kolmen lapsen perheiden syntyvyydessä ei ole tapahtunut isoja muutoksia).

Mikäli nousu on tapahtunut 35–39-vuotiaissa äideissä ja esikoislapsien määrässä, niin oletus lastensaannin lykkäämisestä voisi saada vahvistusta. Silloin lapsia ei ole tarkoitus tehdä vähemmän vaan vanhempana. Toistaiseksi laskua syntyvyydessä on tullut kaikissa alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä, eli lykkäämistä ei ole voitu havaita.

Tilastokeskus hieman hillitsee riemuamme. Rotkirchin toivomia tietoja ei voida laskea saman tien ennakkotilastoista. Ja sitä paitsi syntyneiden absoluuttisesta määrästä ei voida varmasti sanoa, että syntyvyys olisi kääntynyt nousuun. Sitä varten syntyneiden määrä pitäisi suhteuttaa synnyttäjien määrään. Se voidaan tehdä ennakkotilastoista tammikuun lopussa.

Yksi lisäselitys äitiysavustusten – joissa nousua on paitsi myönnettyjen avustusten myös hakijoiden määrässä – käyrän kääntymisestä Rotkirchillä on. Kyseessä voi olla urheilumenestyksen aiheuttama piikki. Suomi voitti toukokuussa jääkiekon maailmanmestaruuden.

”Siitä saattaa ehkä mahdollisesti tulla piikki juuri helmikuulle.”

Näin kävi Rotkirchin mukaan Islannissa vuonna 2017, kun maa oli selvinnyt vuonna 2016 jalkapallon EM-lopputurnauksessa puolivälieriin.

”Siitä tuli hirveä ruuhka Islannin synnytyssairaaloihin, ja heidän piti ottaa väkeä eläkkeeltä takaisin töihin”, Rotkirch kertoo.

LUE MYÖS: